композиції

Кополімеризація промислових хлорорганічних відходів з продуктами піролізу деревини для бітумних композицій

У представленій роботі запропоновано новий підхід до проведення кополімеризації та сумісної переробки промислових хлорорганічних відходів (ХОВ) виробництва вінілхлориду ТОВ «Карпатнафтохім» м. Калуш, Україна, та рідких продуктів піролізу деревини (РППД), які утворюються при виробництві активованого вугілля з деревини на ТДВ «Перечинський лісохімічний комбінат». Вивчено склад сировини та властивості отриманих продуктів. ІЧ-спектроскопією та ДТА аналізом встановлено первинну будову та властивості одержаних із ХОВ і РППД кополімерів, олігомерів та асфальтових і бітумних виробів з них.

КОМБІНОВАНІ РОЗЧИНИ НЕРОЗЧИННИХ У ВОДІ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ СПОЛУК З ВИКОРИСТАННЯМ БІОСУРФАКТАНТІВ

Одержано розчини нерозчинних у воді біологічно активних речовин: тіосульфоестерів, похідних антрахінону, піразоліну, з використанням комбінованого розчинника та біогенних поверхнево-активних речовин. Для цього використано рамноліпіди, їх біокомплекс з полісахаридами, синтезовані штамом Pseudomonassp. PS-17, трегалозоліпіди штаму Rhodococcuserythropolis Au-1 та комерційний біосурфактант – сурфактин.

Рістрегулююча активність композицій на основі алілтіосульфанілату та біопар щодо гарбуза звичайного

Досліджено вплив композицій на основі алілтіосульфанілату та поверхнево-активного рамноліпідного біокомплексу (за різних співвідношень), на схожість і ростові показники гарбуза звичайного (Cucurbita pepo) – однієї з важливих сільськогосподарських культур. Встановлено ефективність створених композицій для вирощування гарбуза – суттєво підвищувалися схожість насіння та ростові показники (збільшення довжини пагона; кількості квіток; росту листя), а також покращувалася життєздатність рослин гарбуза.