камінь

ФОРМУВАННЯ НОВИХ ВІЙСЬКОВИХ ЦВИНТАРІВ В ІСТОРИЧНИХ МІСТАХ ГАЛИЧИНИ

У статті проаналізовано військові поховання на цвинтарях історичних міст Галичини, які виникли за останніх 9 років, їх види та форми, мистецьке та ідеологічне наповнення. Проаналізовано динаміку формування сучасного військового цвинтаря в Галичині, накреслено виклики та завдання щодо створення нових військових цвинтарів, меморіалів чи монументів , які чекають на своє вирішення в найближчі декілька років.

ЧЕРНЕЧІ ЦВИНТАРІ СВЯТОУСПЕНСЬКОЇ УНІВСЬКОЇ ЛАВРИ. ЇХНІЙ СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПИТАННЯ РЕСТАВРАЦІЇ

За кілька кілометрів від Перемишлян розташовується село Унів, у якому зберігся архітектурний комплекс однієї з найбільших християнських святинь Галичини – Святоуспенської унівської лаври. Цей монастир є одним з найстаріших в Україні. Виникнення унівського монастиря овіяно легендами. На жаль, найдавніші документи монастиря загинули під час татарських нападів XV –XVI ст. Проте відомо, що саме у другій половині XIII ст. в північно-західному підніжі Чернечої Гори виникає новий Унівський чоловічий монастир. Після розорення та трагедії Чернеча Гора майже на два століття потрапила у запустіння.

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПИТАННЯ РЕСТАВРАЦІЇ ЦВИНТАРЯ БІЛЯ ЦЕРКВИ СВ. ДУХА В РОГАТИНІ.

Рогатин є містечком давнім і історичним. Воно є відомим і знаменитим своїми історичними, культурними і архітектурними пам’ятками. Історичні цвинтарі, як і церкви є невід’ємною складовою частиною культурного пейзажу кожного міста і містечка. Для українців сам храм є надзвичайно важливим – це унаочнення, матеріальне втілення духовної сутності християнства. У давнину християн ховали довкола церков, а також в церковних криптах.

РЕСТАВРАЦІЯ ТВОРІВ МИСТЕЦТВА З КАМЕНЮ – ВИКЛИКИ ТА ВІДПОВІДІ

Розглянуто реставраційні дипломні роботи виконані студентами спеціальності «реставрація творів мистецтва з каменю». Проаналізовано виклики, з якими зустрілися студенти, та методика і аргументація запропонованих відповідей

КАМ’ЯНА МЕМОРІАЛЬНА ПЛАСТИКА ІСТОРИЧНИХ КЛАДОВИЩ БОРИСЛАВА : СУЧАСНИЙ СТАН

Досліджено меморіальну пластику двох найстаріших цвинтарів Борислава. Проведено аналіз пошкоджень і втрат ансамблів цвинтарів в цілому та їх окремих пам’яток. Виконано ідентифікацію кам’яного матеріалу надгробних пам’ятників, проаналізовано стан збереження  їх фізичної субстанції