кібербезпека

Управління діяльністю фахівців з кібербезпеки в умовах повномасштабного вторгнення

Стаття присвячена дослідженню управління діяльністю фахівців з кібербезпеки в умовах повномасштабного вторгнення. В дослідженні наголошується, що кібербезпека вимагає технічної експертизи, розуміння загроз та ризиків, їх виявлення та запобігання кібератакам, дотримання етичних та правових стандартів. Зокрема, ідентифіковані ключові етичні аспекти, з якими стикаються фахівці з кібербезпеки.

Кібербезпека банківської сфери України: поняття, проблеми та досвід зарубіжних держав

Стаття присвячена аналізу сучасного стану та викликів у сфері кібербезпеки банківського сектору України. В роботі розглядаються ключові поняття та основні аспекти кібербезпеки в контексті банківської сфери, особливо з огляду на зростаючі вимоги до захисту даних та фінансових операцій у цифровому просторі. Детально аналізуються проблеми, з якими стикається банківська сфера України у контексті кібербезпеки, включаючи питання регулювання, управління ризиками, інвестиції у захист інформаційних систем та протидію кіберзлочинності.

Нормативно-інституційне забезпечення цифровізації та кібербезпеки системи державного управління в ЄС

Сьогодні Інтернет є інструментом, який використовується в багатьох видах діяльності, особливо в системі державного управління, що збільшує можливість посягань у кіберпросторі та зростання ризиків, що з цим пов’язані.

У статті розглядається нормативно-правове та інституційне забезпечення цифровізації та кібербезпеки системи державного управління в ЄС.

Досліджено семантичне наповнення термінів «діджиталізація», «кібербезпека» та «е-урядування».

Забезпечення кібербезпеки систем штучного інтелекту: аналіз вразливостей, атак і контрзаходів

Останніми роками багато компаній почали інтегрувати системи штучного інтелекту (СШІ) в свої інфраструктури. CШІ використовують у вразливих сферах суспільства, таких як судова система, критична інфраструктура, відеоспостереження тощо. Це зумовлює необхідність досто- вірного оцінювання і гарантованого забезпечення кібербезпеки СШІ. У дослідженні проаналізовано стан справ щодо кібербезпеки цих систем. Класифіковано можливі типи атак і детально розглянуто основні з них. Проаналізовано загрози і атаки за рівнем тяжкості й оцінено ризики безпеки з використанням методу IMECA.

Про один підхід до підвищення захищеності комп'ютерних систем від зовнішнього втручання

Розглянуто підхід до підвищення захищеності комп’ютерних систем від зовнішнього втручання. Обґрунтовано актуальність проблеми захисту інформації та кібербезпеки. Розглянуто стратегії нападу та деструктивних дій, які застосовують порушники (хакери). Виділено 16 різних стратегій нападу та порушень.

Чи можливий діалог між філософією та новітніми навчальними технологія? (За результатами вебінарів від експертів компанії “SoftServe”, 2022)

      На основі аналізу вебінарів для освітянської спільноти Tech Summer for Teachers Bootcamp, організованих ІТ компанією SoftServe, акцентовано на їх міждисциплінарному підході, зокрема у викладанні філософських дисциплін. Особливу увагу звернуто на антропологічну складову у сфері інформаційних технологій, штучного інтелекту, кібербезпеки та віртуальної комунікації. Відзначено, що технології онлайн навчання (доступності та інклюзії), методик навчання (ненасильницька комунікація, коучинг) сприяють якості освітнього процесу в умовах сучасного цивілізаційного розвитку.
 

Принципи моніторингу та керування у мережі зарядних станцій електричних автомобілів

Досліджено принципи побудови, моніторингу, керування та організацію безпеки у мережі зарядних станцій електричних автомобілів. Запропоновано використання елементів сучасних клієнт-серверних технологій та елементів кіберфізичних систем у таких мережах. Розроблено базову структуру кіберфізичної системи керування мережею зарядних станцій. Розроблено та досліджено серверні та клієнтські засоби мережі. Наведено структурні та функціональні рішення серверної та клієнтської частин. Проаналізовано потенційні вразливості мережі до кібератак.

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ЕКСТРАПОЛЯЦІЇ ТЕНДЕНЦІЇ ДЛЯ ПОБУДОВИ ЯКІСНОГО ПРОГНОЗУ ГЛОБАЛЬНОГО ІНДЕКСУ КІБЕРБЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Розглянуто задачу дослідження стану розвитку кібербезпеки та складових елементів глобального індексу кібербезпеки в Україні. Об’єктом дослідження є методи прогнозування досліджуваного показника глобального індексу кібербезпеки в Україні на основі методів екстраполяції тенденції по одному динамічному ряду. Мета роботи – застосування методів прогнозування для побудова якісного прогнозу глобального індексу кібербезпеки в Україні.

Врахування перерозподілу навантаження між відновлюваними комунікаційними каналами системи із трьох з’єднаних трикутником iot-пристроїв

Сформовано k-термінальне динамічне дерево відмов для системи з трьох IoT-пристроїв, з’єднаних трикутником. На основі дерева відмов згенеровано діаграму станів і переходів. Запропонована модель адекватно враховує ефекти перерозподілу навантаження між відновлюваними каналами зв’язку. На основі методу Монте-Карло розраховано характеристики доступності та характеристики причин відмов, проведено порівняльний аналіз отриманих результатів.