Викладено результати дослідження залежності похибки прогнозування температури потоку води та повітря від кількості входів нейронної мережі та перевірки навченої нейронної мережі на експериментальних даних. Наведено формулу температурного перехідного процесу та описано створення тестових послідовностей для навчання нейронних мереж. Подано малюнки та опис устав, за допомогою яких виконано вимірювання значень температурного перехідного процесу. Описано результати проведених експериментальних досліджень.
[1] F. Bernhard, Handbuch der technischen temperatur-messung. Springer Vieweg, 2014.
[2] Н. Ярышев, Теоретические основы измерения нестационарной температуры, Ленинград, СССР: Энергоатомиздат, 1990.
[3] L. Michalski, K. Eckersdorf, J. Kucharski, J. McGhee, Temperature measurement, John Wiley & Sons, Ltd, 2001.
[4] Н. Ковальчук, Е. Полищук, И. Пытель, К. Семенистый, Современные методы и средства определения динамических характеристик преобразователей. Обзорная информация ТС-6, НИИТЭИ приборостроения, вып. 1, 1983.
[5] D. Kriesel, A Brief Introduction to Neural Networks, 2007, [Online]. Available: http://www.dkriesel.com/en/science/ neural_networks
[6] R. Bordawekar, B. Blainey, R. Puri, Analyzing Analytics. Morgan & Claypool Publishers, 2015.
[7] О. Лопатко, І. Микитин, “Похибки прогнозування значення температури нейронними мережами за ідеальним перехідним процесом”, Вимірювальна техніка та метрологія, вип. 78, с. 20–24, 2017.
[8] S. Augustin, T. Fröhlich, M. Schalles, S. Krummeck, “Bilateral comparison for determining the dynamic characteristic values of contact thermometers in fluids”, Journ. sensors & sensor syst., 2018. [Online]. Available: https://doi.org/10.5194/jsss-7-331-2018.
[9] F. Lieneweg, Übergangsfunktion (Anzeigeverzögerung) von Thermometern – Aufnahmetechnik, Meßergebnisse, Auswer-tungen, Archiv für Technisches Messen, 1964, R46–R53, 1964.
[10] H. Mammen, G. Krapf, C. Hoffmann, T. Sasiuk, M. Pufke, S.Marin, T. Fröhlich, “Prüfeinrichtung zur Untersuchung des dynamischen Verhaltens von Berührungsthermometern in Wasser”, in Proc. TEMPERATUR 2017, 17 and 18 Mai 2017, PTB Berlin, Tagungsband, 2017, pp. 163–168.