CHARACTERIZATION OF THE “ENZYMNYI” DETERGENT ACCORDING TO ABILITY OF MICROBIAL BIOFILMS DISRUPTION

2018;
: 158-164
1
Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
2
Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
3
Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
4
Національний університет “Львівська політехніка”
5
Lviv Polytechnic National University

У статті наведено результати досліджень впливу різних концентрацій робочих розчинів ензимного засобу «Ензимий» на мікробні біоплівки Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa та Bacillus cereus. Проведені дослідження вказують на те, що найоптимальніша дія засобу на біоплівки проявляється за концентрації 0,01 %, за якої оптична щільність біоплівок знижується в 3,7 раза у Staphylococcus aureus і у Pseudomonas aeruginosa та в 4,5 раза у Bacillus cereus порівняно з контролем і знаходиться у межах 0,7-0,53 од. відповідно. Встановлено, що із зменшенням концентрації оптична щільність мікробних біоплівок зменшується. При збільшенні температури розчину засобу «Ензимий» до 60 °С за експозиції 30 хв. щільність біоплівки Bacillus cereus складала 0,39 од., що у 4,5 раза менше, порівняно із контролем, щільність біоплівок Pseudomonas aeruginosa зменшувалася в 4,4 раза і складала 0,4 од., а щільність біоплівок Bacillus cereus – у 4,5 раза і складала 0,39 од. Авторами вказується на часозалежний ефект дії засобу «Ензимий», тобто із збільшенням експозиції відбувається сильніша деградація біоплівок, сформованих Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa та Bacillus cereus.

При цьому із підвищенням температури розчинів засобу «Ензимий» до 60 °С та експозиції 60 хв. відбувається збільшення його ефективності щодо руйнування бактерій у біоплівках.

1. Дегтерев Г. П. Качество молока в зависимости от санитарного состояния доильного оборудования / Г. П. Дегтерев // Молочная промышленность. − 2000. − № 5. − С. 23−26. 2. Кухтин М. Д. Формування мікробних біоплівок на поверхнях різних матеріалів мікроорганізмами, 164 які виділені з технологічного устаткування / М. Д. Кухтин, Ю. Б. Перкій, Н. В. Крушельнецька // Ветеринарна біотехнологія. − Ніжин: ПП Лисенко М. М., 2013. − № 22. − С. 292−297. 3. Yung-Hua Li. Xiaolin Tian. Quorum Sensing and Bacterial Social Interactions in Biofilms // Sensors. – 2012. – N 12. – P. 19–38. 4. Davey M. E. Microbial biofilms: from ecology to molecular genetics [Теxt] / M. E. Davey, G. O. O’Tool // Microbiol. Mol. Biol. Rev. – 2000. – 64, N 9. – P. 847–867. 5. Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them / M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2017. – Vol. 5/11. – P. 26–33. 6. The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment / M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk // “EUREKA: Life Sciences”. – 2017. – Vol. 5. – P. 11–17. 7. Involvement of a pasteurizer in the contamination of milk by Bacillus cereus in a commercial dairy plant / B. Svensson, A. Eneroth, J. Brendehaug, G. Molin, A. Christiansson // J. Dairy Res. – 2000. – Vol. 67. – P. 455–460. 8. Quantitative analysis of survival of Staphylococcus aureus or Listeria innocua on two types of surfaces: Polypropylene and stainless steel in contact with three different dairy products / N. Oulahal, W. Brice, A. Martial, P. Degraeve // Food Cont. – 2008. – Vol. 19. – P. 78–185. 9. Alginate overproduction affects Pseudomonas aeruginosa biofilm structure and function / M. Hentzer, G. M. Teitzel, G. J. Balzer, A. Heydorn, S. Molin, M. Givskov and M. R. Parsek // J. Bacteriol. – 2001. – Vol. 183 (18). – P. 5395– 5401. 10. Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry / Yannick Lequette, Gauthier Boels, Martine Clarisse, Christine Faille // Biofouling. – 2010. – Vol. 26, N 4. – Р. 421−431.