вплив

Оцінювання впливу ризиків зовнішньоекономічної діяльності

Розглянуто різні підходи щодо сутності трактування поняття «ризик». Охарактеризовано різні види ризиків, які можуть впливати на підприємство при здійсненні ним зовнішньоекономічної діяльності. Сформовано процес оцінювання впливу ризиків зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних компаній через формування системи показників. Описано кожен окремий етап рекомендованого процесу. Наведено характеристику якісного та кількісного методу оцінювання. Підкреслено, що вибір ризиків, і відповідно, показників їх оцінювання залежить від об’єкту дослідження, отриманої інформації та призначення.

Розвиток експорту наукомістких послуг як каталізатор інноваційної діяльності

Обґрунтовано актуальність розвитку експорту наукомістких послуг як каталіза- тора інноваційної діяльності. Розглянуто та проаналізовано сутність і структуру науко- містких послуг та наукомістких бізнес-послуг. Уточнено сутність поняття «наукомісткі послуги». На підставі отриманих результатів дослідження побудовано порівневу модель розвитку експорту наукомістких послуг як каталізатора інноваційної діяльності.

Роль еліти у формуванні мовного чинника, як одного із ключових основ розбудови держави

У статті розглянуто сучасні наукові погляди щодо визначення ключової ролі сучасної еліти у процесі формуванні мовного чинника, як одного із важливих основ розбудови сучасної держави, та на онові цього запропоновано основні практичні засади щодо покращеного процесу розвитку державної мови з врахуванням сучасної соціально-економічної ситуації що склалася в державі.

Теоретичні засади взаємодії еліти та громадянського суспільства

Розглянуто загальні функції національних еліт, основи взаємодії владної, полі-
тико-управлінської еліти, представленої правлячою елітою та інститутів громадянсь-
кого суспільства, специфічні риси політичних еліт в Україні. На основі розглянутих
авторських поглядів зроблено висновок, що сьогодні відсутнє раціональне збалансу-
вання суспільно-політичних інтересів та немає сприйняття політики як такої, внаслідок
якої запропоновано основні теоретичні засади взаємодії влади та суспільства.