Розглянуто основні вимоги до сировини для одержання міцних алкогольних напоїв. Зроблено аналіз сировинної бази України для отримання спиртових дистилятів. В результаті аналізу сировинної бази України було підтверджено наявність якісної сировини для отримання спиртових дистилятів. Досліджено особливості та компонентний склад одержаного продукту залежно від способу реалізації процесу. Розглянуто вплив способу дистиляції та органолептичні характеристики зернового дистиляту. Проведені дослідження по вивченню впливу тривалості нагріву збродженого сусла на фізико-хімічний склад спиртових дистилятів, показано їх суттєву відмінність в біохімічному складі від виноматеріалів.
1. Tehnichniy komitet zi standartizatsiyi «Zernovi kulturi ta produkti yih pererobki». (2019). Pshenitsya. Tehnichni umovi. DSTU 3768:2019.
2. DP DAK «Hlib Ukrayini» (2006). Zhito. Tehnichni umovi. DSTU 4522:2006.
3. Kiyivskiy Institut hliboproduktiv (1998) .Yachmin. Tehnichni umovi. DSTU 3769-98.
4. Kozmina, N. P. Biohimiya zerna i produktov ego pererabotki (1976). Moskva.: Kolos. 374.
5. Oganesyants, L. A., Kobelev, K. V., Peschanskaya, V. A., Ryabova, S. M. (2014). Sravnitelnaya harakteristika sposobov polucheniya susla dlya proizvodstva zernovyih distillyatov. Pivo i napitki, 3, 44-47. [in Russian]
6. Oganesyants, L.A., Krikunova, L.N., Peschanskaya, V.A. (2014). Vliyanie vida syirya na protsess sbrazhivaniya susla dlya proizvodstva zernovyih distillyatov, Pivo i napitki. 4. 22-24. [in Russian]
7. Oganesyants, L. A., Kobelev, K. V., Krikunova, L. N., Peschanskaya, V. A. (2014). Tehniko-ekonomicheskoe obosnovanie vyibora syirya dlya proizvodstva zernovyih distillyatov. Pivo i napitki, 2, 10-13. [in Russian]
8. TR U 18.8049 «TehnologIchniy reglament virobnitstva etilovogo spirtu z krohmalevmIsnoYi sirovini». (2000). - Kiyiv. UkrNDIspirtbIoprod.
9. Krikunova, L. N., Ryabova, S. M. (2001). Nizkotemperaturnyiy sposob polucheniya rzhanogo susla. Proizvodstvo spirta i likero-vodochnyih izdeliy. 2. 14-16.[in Russian]
10. Palyanitsya, L. Ya., Berezovska, N. I., KosIv R. B. (2019). Spelta yak komponent pozhianogo seredovischa dlya viroschuvannya drIzhdzhIv. Chemistry, technology and application of substances, 2, 1. doi:10.23939/ctas2019.01.064 [in Ukrainian]
https://doi.org/10.23939/ctas2019.01.064
11. Li E., Piggott Dzh. (2006). Spirtnyie napitki: Osobennosti brozheniya i proizvodstva. SankPeterburg. Professiya. 552. [in Russian]
12. Sheyn, A. E. (1982). Distillyatsionnyie ustanovki konyachnogo proizvodstva. Moskva, Legkaya i pischevaya promyishlennost. 60. [in Russian]
13.Khlibyshyn Yu. Ya., Pochapska I. Ya., Kachmarik V. P. (2019) TehnologIchnI aspekti oderzhannya zernovih distilyatIv, Kompleksne zabezpechennya yakostI tehnologIchnih protsesIv ta sistem : materIali IX Mizhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi, (14 - 16 travnya 2019 r. m. Chernigiv) vol 2, 64-66. [in Ukrainian]
14. Peschanskaya, V. A., Krikunova, L.N., Dubinina, E. V. (2015) Sravnitelnaya harakteristika sposobov proizvodstva zernovyih distillyatov, Pivo i napitki. 6. 40-43.[in Russian].