ЕНЕРГЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЛІНІЇ ВИРОБНИЦТВА ЦУКАТІВ З МОРКВИ

1
Lviv Polytechnic National University
2
Lviv Polytechnic National University

 Розроблено  енергоощадну  схему  виробництва  цукатів  з  моркви.  В  розробленій  схемі  впроваджено: промивання  сировини 1 %  розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат  сушать  у змінному  температурному  режимі,  а  саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 0С, на завершальній стадії – тепло- вим агентом температурою 20 °С. Здійснено моделювання традиційної та енергоощадної схем виробництва цукатів з моркви в універсальній моделювальній програмі ChemCad. Проана- лізовано результати моделювання. Доведено, що загальна енергоефективність упровадженої технології становить 340, 4 МДж/год або 354,6 кДж/кгготового продукту. 

1. Dem'janov, V. D. (2014). Exergy analysis of production line candied fruit. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies, 4, 38-43. (in Russian). https://doi.org/10.20914/2310-1202-2014-4-38-43
2. Belenkaya, I. R., Golinskaya, Ya. A. (2016). Technological aspects of production of the candied fruits from non-traditional raw material. Harčova Nauka Ì Tehnologìâ, 10(2), 50-57. https://doi.org/10.15673/fst. v10i2.156
https://doi.org/10.15673/fst.v10i2.156
3. Bekele, Melkam, Satheesh, Neela, Sadik, J. A., (2020). Screening of Ethiopian mango cultivars for suitability for preparing jam and determination of pectin, sugar, and acid effects on physico-chemical and sensory properties of mango jam. Scientific African, 7, 2-10. https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00277
https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00277
4. Samilyk, M., Helikh, A., Bolgova, N., Ryzhkova, T., Sirenko, I., Fesyun, O. (2020). Substantiation of the choice of fillers for cottage cheese masses. Eureka: Life Sciences, 2, 38-45. https://doi.org/10.21303/2504-5695.2020.001210
https://doi.org/10.21303/2504-5695.2020.001210
5 Kalugina, I., Dzyuba, N., Yakymenko, I. (2019). The prophylactic granola development with increased iodine content. Naukovyj Visnyk L'vivs'kogo Nacional'nogo Universytetu Veterynarnoi' Medycyny ta Biotehnologij Imeni S.Z. G'zhyc'kogo. Serija: Harchovi Tehnologii', 21(91), 60-68. (in Ukrainian). https://doi.org/10.32718/ nvlvet-f9111
https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9111
6. Wypchoł A., Tomasiak, I. B., Fortuna, T., Gałkowska, D., Pietrzyk, S. (2010). The influence of storage conditions of candied fruits enriched with vitamin c by different methods on its content. Potravinarstvo, 4(2), 65-66. https://doi.org/10.5219/55
https://doi.org/10.5219/55
7. Telezhenko, L., Bilenka, I., Zolovska, O., Lazarenko, N. (2018). The development of technology of dairy-vegetative dessert with functional additives. Naukovyj Visnyk L'vivs'kogo Nacional'nogo Universytetu Veterynarnoi' Medycyny ta Biotehnologij imeni S. Z. G'zhyc'kogo. Serija: Harchovi Tehnologii', 20(90), 46-52. (in Ukrainian). https://doi.org/10.32718/nvlvet9010
https://doi.org/10.32718/nvlvet9010
8. Paramonova, V. A., Kudryvtsev, V. N. (2019). Drying processes of pumpkin candied fruits in the microwave field: Studying the oscillating mode of energy supply. Vestnik MGTU, 22(3), 379-385. (in Russian). https://doi.org/10.21443/1560-9278-2019-22-3-379-385
https://doi.org/10.21443/1560-9278-2019-22-3-379-385
9. Hosovsky, R., Kindzera, D., Atamanyuk, V. (2016). Diffusive Mass Transfer during Drying of Grinded Sunflower Stalks. Chemistry & Chemical Technology, 4(10(4)), 459-463. https://doi.org/10.23939/chcht10.04.459
https://doi.org/10.23939/chcht10.04.459
10. Guz'ova, I. O., Atamanjuk, V. M. (2020). Doslidzhennja kinetyky sushinnja cukativ z garbuza. Naukovi praci, 84(1), 34-41. (in Ukrainian). https://doi.org/ 10.15673/swonaft.v84i1.1866
11. Kac, Z. A. (1984). Proizvodstvo sushenyh ovoshhej, kartofelja i fruktov. Moskva: Legkaja i pishhevaja promyshlennost', 216 s. (in Russian).
12. Ostrikov, A. N., Skladchikova, Ju. V., Sturova, E. Ju., Sviridov, D. A. (2013). Patent RF No. 2449544 Tehnologicheskaja linija proizvodstva fruktovyh chipsov. Rossijskaja federacija. (in Russian).
13. Pavlov, L. V., Golubkina, N. A., Shilo, L. M., Baranova, E. V., Khimich, G. A. (2017). Candied pumpkin; technology for its preparation and standard for organization. Ovoŝi Rossii, 1, 39-41. (in Russian). https://doi.org/ 10.18619/2072-9146-2017-1-39-41
https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-1-39-41
14. Krasovickij, Ju. V., Ostrikov, A. N., Dem'janov, V. D. (2015). Patent No. 2543282. Tehnologicheskaja linija proizvodstva cukatov. Rossijskaja federacija. (in Russian)
15. Zaharenko, V. O., Nepochatyh, T. A. (2003). Patent No. 57419 A. Sposib vyrobnyctva cukativ z garbuza ta morkvy. Ukrai'na. (in Ukrainian).
16. Guz'ova, I. O., Atamanjuk, V. M. (2020). Doslidzhennja kinetychnyh procesiv nasychennja cukativ v promyslovyh umovah. Chemistry, Technology and Application of Substances, 3(2), 102-108. (in Ukrainian).
17. Huzova, I. (2020). Investigation of the energy-saving method during candied fruits filtration drying. Periodica Polytechnica Chemical Engineering, 64(4), 555-561. https://doi.org/10.3311/PPch.15107
https://doi.org/10.3311/PPch.15107
18. Gerber, R. P., Soares, R. P. (2013). Assessing the reliability of predictive activity coefficient models for molecules consisting of several functional groups. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 30(1), 1-11. https://doi.org/10.1590/S0104-66322013000100002
https://doi.org/10.1590/S0104-66322013000100002