Розглянуто процес насичення цукрозою частинок плодів гарбуза. Розроблено експериментальну установку насичення частинок плодів цукром в умовах інтенсивного пневматичного перемішування. Отримані кінетичні залежності насичення цукатів та зміни концентрації цукрового сиропу за різних температур. Проведене порівняння умов наси- чення за різних співвідношень “цукат : сироп”. Математичним узагальненням підтверджено обране авторами статті співвідношення “цукат : сироп”. Згідно з обраною математичною моделлю, проведено узагальнення результатів досліджень насичення частинок плодів гарбуза цукром в умовах зміни в часі концентрації як цукатів та і сиропу.
1. T. Nepochatykh. (2017). Physical Properties of Vegetables as a Basis for Making Decisions on Their Technological Processing (on the Example of Zucchinis). Path of Science, 3(8), 3020 – 3027. doi.org/10.22178/pos.25-7
2. T. Nepochatykh. (2018). Ensuring the Quality of the New Fruit and Berry Marmalade by Adding Kelp. Path of Science, 4(2), 3001 – 3007. doi.org/10.22178/pos.31-6
3. Krapyvnyc'ka I. O., Kushnir O. V., Dzis A. S., Obolkina V. I., Gnatenko A. M., Svincic'ka A. I. (2000). Deklaracijnyj patent na vynahid № 98126381. Sposib vyrobnyctva pektynovmisnyh cukativ. Ukrai'na. [in Ukrainian]
4. Malezhyk I. F., Dubkovetskyi I. V., Bandurenko H. M., Strelchenko L. V. (2015). Deklaratsiinyi patent na korysnu model №103371. Sposib vyrobnytstva yabluchnykh tsukativ. Ukraina. [in Ukrainian]
5. A.A Bhoite. (2015). Studies on dehydration of plum using different sugar syrup treatments. Food science research journal, 6(2), 263 – 267. doi.org/10.15740/has/fsrj/6.2/263-267
6. Guz'ova I. O., Atamanjuk V. M. (2018). Modeljuvannja izotermichnogo reaktora dlja nasychennja saharozoju cukativ z garbuza. Naukovi praci, 82(1), 54–61. [in Ukrainian] doi.org/10.23939/cte2019.01.202
7. Gorelova L, Malyisheva V, Kvasenkov O. (1997). № 2092075. Sposob proizvodstva tsukatov. Russia. [in Russia].
8. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z. (2017). Study of diffusion processes in pumpkin particles during candied fruits production. Food Science and Technology, 11(4), 21–28. doi.org/10.15673/fst.v11i4.727
9. T. N. Viten’ko, Ya. M. Gumnitskii. (2006). Mass transfer during dissolution of solids using hydrodynamic cavitation devices. Theoretical Foundations of Chemical Engineering, 40(6), 598 – 603. doi.org/10.1134/s0040579506060078