Одержання, характеристика та антиоксидаційна активність хітозанових мікрокапсул з живицею червоного імбірю та триполіфосфатом натрію, приготовлених методом емульсійного зшивання

2021;
: сс. 40 - 46
1
Chemical Engineering Department, Faculty of Engineering, Universitas Gadjah Mada Jl. Grafika, Chemical Engineering Department, Faculty of Engineering, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa Jl. Jenderal Sudirman
2
Chemical Engineering Department, Faculty of Engineering, Universitas Gadjah Mada Jl. Grafika
3
Chemical Engineering Department, Faculty of Engineering, Universitas Gadjah Mada Jl. Grafika
4
Chemical Engineering Department, Faculty of Engineering, Universitas Gadjah Mada Jl. Grafika

З використанням методу емульсійного зшивання приготовлено хітозанові капсули живиці червоного імбирю з триполіфосфатом натрію (ТПН) як зшиваючого агента. Визначено вплив концентрації хітозану та ТПН, а також величини рН на ефективність інкапсуляції, розмір частинок та властивості мікрокапсул хітозану. Визначено антиоксидантну активність мікрокапсул. Показано, що мікрокапсули можуть бути успішно одержані, не зважаючи на негладку поверхню.

  1. Abu-Thabit N., Makhlouf A.: Historical Development of Drug Delivery Systems: From Conventional Macroscale to Controlled, Targeted, and Responsive Nanoscale Systems. [in:] Makhlouf A., Abu-Thabit N. (Eds.), Stimuli Responsive Polymeric Nanocarriers for Drug Delivery Applications, Woodhead Publishing 2018, 1-41. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-101997-9.00001-1
  2. Kotze A., Luessen H., Thanou M. et al.: Chitosan and Chitosan Derivatives as Absorption Enhancers for Peptide Drugs Across Mucosal Epithelia [in:] Mathiowitz E., Chickering III D., Lehr C. (Eds.), Bioadhesive Drug Delivery Systems: Fundamentals, Novel Approaches, and Development. CRC Press 2019, 341-386.
  3. Jayanudin, Fahrurrozi M., Wirawan S., Rochmadi: J. Appl. Biomater. Funct. Mater., 2019, 17, 1. https://doi.org/10.1177/2280800018809917
  4. Jameela S., Jayakrishnan A.: Biomaterials, 1995, 16, 769. https://doi.org/10.1016/0142-9612(95)99639-4
  5. Ofokansi K., Kenechukwu F., Isah A., Okigbo E: Trop. J. Pharm. Res., 2013, 12, 19. https://doi.org/10.4314/tjpr.v12i1.4
  6. Campos E., Coimbra P., Gil M: Polym. Bull., 2013, 70, 549. https://doi.org/10.1007/s00289-012-0853-4
  7. Akolade J., Oloyede H., Salawu M et al.: J. Drug Deliv. Sci. Technol., 2018, 45, 11. https://doi.org/10.1016/j.jddst.2018.02.001
  8. Jarudilokkul S., Tongthammachat A., Boonamnuayvittaya V.: Korean J. Chem. Eng., 2011, 28, 1247. https://doi.org/10.1007/s11814-010-0485-z
  9. Alqahtani F., Aleanizy F., El Tahir E. et al.: Saudi Pharm. J., 2019, 27, 82. https://doi.org/10.1016/j.jsps.2018.08.001
  10. Csaba N., Köping-höggård M., Alonso M.: Int. J. Pharm., 2009, 382, 205. https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2009.07.028
  11. El-Ghorab A., Nauman M., Anjum F. et al.: J. Agric. Food Chem., 2010, 58, 8231. https://doi.org/10.1021/jf101202x
  12. Vaidya S., Bhosale R., Singhal R.: Dry. Technol., 2006, 24, 983. https://doi.org/10.1080/07373930600776159
  13. Jayanudin, Fahrurrozi M., Wirawan S., Rochmadi: Res. J. Pharm. Technol., 2018, 11, 3431. https://doi.org/10.5958/0974-360X.2018.00633.9
  14. Tan L., Chan L., Heng P.: J. Microencapsul., 2005, 22, 253. https://doi.org/10.1080/02652040500100329
  15. Jayanudin, Fahrurrozi M., Wirawan S., Rochmadi: Eng. Sci. Technol. Int. J., 2018, 22, 458. https://doi.org/10.1016/j.jestch.2018.11.008
  16. Jayanudin, Fahrurrozi M., Wirawan S., Rochmadi: Sustain. Chem. Pharm., 2019, 12, 100132. https://doi.org/10.1016/j.scp.2019.100132
  17. Gbadegesin M., Odunola O.: Br. J. Med. Med. Res., 2013, 3, 2141. https://doi.org/10.9734/BJMMR/2013/4356
  18. Liu H., Gao C.: Polym. Adv. Technol., 2009, 20, 613. https://doi.org/10.1002/pat.1306
  19. Esquivel R., Juárez J., Almada M. et al.: Int. J. Polym. Sci., 2015, 2015. https://doi.org/10.1155/2015/502058
  20. Patil S., Gupta V., Gupta K., Doddayya H.: J. Biomed. Pharm. Res., 2014, 3, 51.
  21. Hasheminejad N., Khodaiyan F., Safari M.: Food Chem., 2019, 275, 113. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.09.085
  22. Tripathy S., Das S., Prasad S. et al.: Int. J. Pharm., 2012, 434, 292. https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2012.05.064
  23. Omar Zaki S., Ibrahim M., Katas H.: J. Nanotechnol., 2015, 2015. https://doi.org/10.1155/2015/919658
  24. Ganesh S., Kumar D., Kumar B. et al.: Asian J. Pharm. Clin. Res., 2010, 3, 179.
  25. Hosseini S., Zandi M., Rezaei M., Farahmandghavi F.: Carbohydr. Polym., 2013, 95, 50. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.02.031
  26. Kedare S., Singh R.: J. Food Sci. Technol., 2011, 48, 412. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0251-1
  27. Eleazu C., Amadi C., Iwo G. et al.: Clin. Toxicol., 2013, 3, 1.
  28. Murthy P., Gautam R., Pura Naik J.: J. Food Process. Preserv., 2015, 39, 1905. https://doi.org/10.1111/jfpp.12428
  29. Bellik Y.:Asian Pacific J. Trop. Dis., 2014, 4, 40. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(14)60311-X