антиоксидаційна активність

Дослідження екстрактів пшеничних і вівсяних висівок і їхніх антиоксидантних властивостей

У статті наведено результати дослідження водних і водно-етанольних екстрактів, отриманих з клітинної стінки вівсяних і пшеничних висівок, на наявність у них фенольних сполук, флавоноїдів і амінокислот. Загальний вміст фенолів оцінювали спектрофотометрично за методом Фоліна-Чокальтеу, а загальний вміст флавоноїдів визначали колориметричним аналізом з хлоридом алюмінію. У зразках методом тонкошарової хроматографії ідентифіковано галову кислоту, ферулову кислоту та кверцетин.

Синтез, антибактеріальна, протигрибкова й антиоксидантна активність нових (бензо)імідазо[2,1-b][1,3]тіазинових четвертинних солей

Реакція 6-гідрокси-6,7-дигідро-2Н-(бенз)імідазо[2,1-b][1,3]тіазинів з галогеновмісними ацетофенонами дала серію четвертинних солей 1-фенацил(4-хлорфенацил)-6-гідрокси-6,7-дигідро-5Н-бензо[4,5]імідазо[2,1-b][1,3]тіазинію броміди 4a-f, структура яких була чітко доведена методами 1H ЯМР, 13C ЯМР та хромато-мас-спектрометрії. Усі отримані сполуки були перевірені в експериментах in vitro на антибактеріальну, протигрибкову й антиоксидантну активність.

Створення, синтез і біологічна активність похідних 4-тіохіноліну

Одним із перспективних напрямів у створенні біорегуляторів є моделювання сполук, що поєднують декілька фармакофорів. Створення новихвисокоефективних і малотоксичних цитопротекторів значною мірою базується на похідних азотовмісних гетероциклів, серед яких значну роль відіграє хінолін. Проведені дослідження дозволили оцінити токсичність досліджуваних сполукinsilico, invitro та invivo, що дало змогу визначити декілька факторів, які впливають на рівень токсичної дії похідних 4-тіохіноліну,і напрям пошуку нетоксичних речовин у цьому ряду сполук.

Одержання, характеристика та антиоксидаційна активність хітозанових мікрокапсул з живицею червоного імбірю та триполіфосфатом натрію, приготовлених методом емульсійного зшивання

З використанням методу емульсійного зшивання приготовлено хітозанові капсули живиці червоного імбирю з триполіфосфатом натрію (ТПН) як зшиваючого агента. Визначено вплив концентрації хітозану та ТПН, а також величини рН на ефективність інкапсуляції, розмір частинок та властивості мікрокапсул хітозану. Визначено антиоксидантну активність мікрокапсул. Показано, що мікрокапсули можуть бути успішно одержані, не зважаючи на негладку поверхню.

Використання методології поверхні відгуку як новітнього підходу до оптимізації вмісту фенолів та антиоксидантної активності плодів фінікової пальми

За допомогою факторного плану Бокса-Бенкена досліджено вплив трьох незалежних змінних – часу, температури та співвідношення розчинник-тверда речовина на очисну активність фенолів, флавоноїдів і 2,2-дифеніл-1-пірилгідразилу (DPPH) та зниження антиоксидантної активності йону міді (CUPRAC) метанольних екстрактів фінікових плодів. Аналіз поверхні відгуку показав, що оптимальні параметри ультразвукової екстракції, які максимізували відповіді, становили 30 хв, 298 K і 74,4 мл/г.

КОМП’ЮТЕРНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ПІД ЧАС ПОШУКУ НОВИХ АНТИТРОМБОЦИТАРНИХ АГЕНТІВ З АНТИОКСИДАНТНИМ ЕФЕКТОМ СЕРЕД СУЛЬФУРОВМІСНИХ ПОХІДНИХ 9,10-АНТРАХІНОНУ

Проблема артеріальних тромбозів є одним з важливих факторів, що визначають результат захворювань як серцево-судинної системи, так і онкозахворювань, які поділяють перше місце серед усіх захворювань, як в Україні, так і у світі.

Хімічний склад і антиоксидантна активність ефірної олії з листя globularia alypum L. (айн-дефла, алжир)

З використанням ГХ/МС методу проведений аналіз хімічного складу ефірної олії, отриманої внаслідок гідродистиляції висушеного листя Globularia alypum L., з виходом 2,10±0,09 %. Визначено 60 компонентів, які представляють 99,04 % від загальної кількості олії. Для оцінювання антиоксидантної активності застосовано три різні підходи: вловлювання вільними радикалами 2,2-дифеніл-1-пікрилгідразилу (DPPH), тест-системи знебарвлювання -каротину (BCB) та аналіз антиокиснювальної здатності (FRAP). Проведено порівняння одержаного антиоксиданту з антиоксидантною синтетичною аскорбіновою кислотою.