Скануючо-електронномікроскопічні характеристики галл-залізних чорнил з різних джерел таніну – застосування для культурної спадщини

Authors: 

Antonio da Costa, Fernanda Correa, Gustavo Sant’Anna, Sheyla de Carvalho, Fernanda dos Santos and Marcia Lutterbach

З використаням скануючої електронної мікроскопії вивчено реакційну здатність галл-залізного чорнила з різними концентраціями заліза. Показано, що рослинні екстракти із здатним до гідролізу таніном використовують для одержання стійких чорнил, тоді як присутність кристалічних агрегатів пояснює низьку реакційну здатність конденсованих танінів. Запропоновано використовувати такий підхід для досліджень хімічній корозії старовинних документів.

[1] Albro S. and Biggs J.: Library of Congress Inform. Bull., 2008, 67, 115.
[2] Leal J. : Tintas para escrever, Documento Monumento, 2010, 2.
[3] Cleveland R.: The Iron Gall Ink Meeting. University of Northumbria, Newcastle Upon Tyne, September 2000, 23.
[4] James C.: ibid, 13.
[5] Hahn O.: Restaurator, 2010, 31, 415. 
[6] Hahn O. and Wolf T.: [in:] Renn J., Schlogl R. and Schutz B. (Eds.), The Equilibrium Controversy, Sources 2, Edition Open Access 2012, 271.
[7] da Costa A., Fonseca N., Carvalho S. et al.: Central Eur. J. Chem., 2013, 11, 1729.
[8] Krekel C.: Int. J. Forensic Doc. Exam., 1999, 5, 54.
[9] Maitland C.: AIC 37th Annual Meeting. Los Angeles, California 2009, 37.
[10] Haslam E.: Plant Polyphenols – Vegetable Tannins Revisite. Cambridge University Press, Cambridge 1989.
[11] Zucker W.: The American Naturalist, 1983, 121, 335.
[12] Pansera M., Santos A., Paese K. et al.: Revista Brasileira de Farmacologia, 2003, 13, 17.
[13] Haroun M., Khirstova P. and Covington T.: J. Forest Products & Industries, 2013, 2, 21.
[14] Monteiro J., Albuquerque U., Araujo E. et al.: Quimica Nova, 2005, 28, 892.
[15] Battestin V., Matsuda L. and Macedo G.: Alimentos e Nutricao, 2004, 15, 63.
[16] Hergert H.: Adhesives from Renewable Res., 1989, 385, 155.
[17] Trugillho R., Caixeta R., Lima J. et al.: Cerne, 1997, 3, 1.
[18] Camera D.: AIC 32nd Annual Meeting. USA Oregon, Portland 2004, 75.
[19] Ferrer N. and Sistach M.: Restaurator, 2005, 26, 105. 
[20] Ferrer N. and Sistach M.: Restaurator, 2013, 34, 175. 
[21] George S., Brat P., Alter P. et al.: J. Agricult. & Food Chem., 2005, 53, 1370.
[22] Silva R., Akisue G., Coelho M. et al.: 4th Int. Congr. on University–Industry Cooperation. Brazil, Taubate 2012.
[23] Machado M.: M.Sc. thesis, Universidade Federal de Santa Maria, Brazil 2007.
[24] Reissland B.: The Iron Gall Ink Meeting. University of Northumbria, Newcastle Upon Tyne, September 2000, 109.
[25] Hey M.: Restaurator, 1970, 1, 233.
[26] Conceicao M., Ferreira G. and Ribeiro R.: XX Jornada de Iniciacao Cientifica, CETEM, Brasil 2012.
[27] Anguera M.: Restaurator, 1996, 17, 117.
[28] Krisper P., Tisler V., Skubic V. et al.: [in:] R. Hemingway and P. Laks (Eds.), Plant Polyphenols. Plenum Press, New York 1992.
[29] Mao C., Zhao S., Liu J. Y. et al.: Molecules, 2011, 16, 1.
[30] Siqueira C., Cabral D., Sobrinho T. et al.: Levels of Tannins and Flavonoids in Medicinal Plants: Evaluating Bioprospecting Strategies, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 9, 2012.
[31] Aganga A., Tsopito C. and Morake K.: XVIII Int. Grassland Congr., Winnepeg, Manitoba 1997.
[32] Rana K., Wadhwa M. and Bakshi M.: Asian-Australasian J. Animal Sci., 2006, 19, 1134.
[33] Schofield P., Mbugua D. and Pell A.: Animal Feed Sci. Techn., 2001, 91, 21.
[34] Zivkovic J., Mujic I., Zekovic Z. et al.: J. Central Eur. Agricult., 2009, 10, 3.
[35] Kardel M., Taube F., Schulz H. et al.: J. Appl. Botany and Food Quality, 2013, 86, 154.
[36] Carulla J., Kreuzer M., Machmuller A. et al.: Australian J. Agricult. Res., 2005, 56, 961.
[37] Grainger C., Clarke T., Auldist M. J. et al.: Canadian J. Animal Sci., 2009, 89, 241.