сушіння

ENERGY SAVING DURING THE DRYING OF CANDIED LEMON SLICES

A technological production line for candied lemon slices was developed to maximize the preservation of vitamin C. A new drying method was introduced: the thermal agent is filtered through a wet layer of lemon slices at a temperature of 70°C. After a certain period, when the upper layers have reached their final moisture content, a thermal agent at a temperature of 18°C is supplied. The lower layers of the material are dried using the energy accumulated by the upper layers. This process reduces energy consumption by 4659 kJ/kg of moisture.

EVALUATION OF THE EFFICIENCY OF FILTRATION DRYING FOR INDUSTRIAL DRYING OF BREWER'S SPENT GRAIN

The main indicators of the filtration drying process of barley brewer’s spent grains for industrial drying, as well as the parameters of the necessary drying equipment, were calculated. To compare the effectiveness of the filtration method of drying barley brewer’s spent grain, the drying was calculated for a similar technical task in a rotary dryer. It was found that filtration drying can reduce the required drying time by more than 10 times while increasing the specific energy consumption for removing 1 kg of moisture by 16.8% compared to drying in the rotary dryer.

Modeling mass transfer processes in multicomponent capillary-porous bodies under mixed boundary conditions

In this study, we present a physicomathematical model for convective drying of a multicomponent body of the capillary-porous structure, considering moisture transfer dynamics at both macro and micro levels.  Recognizing the impact of the material's local structure on drying processes, particularly in phase transformations, the model integrates the continuum-thermodynamic approach pioneered by Ya. Burak, Ye. Chaplya, and B.

RESEARCH AND DEVELOPMENT OF THE DRYING TECHNOLOGY

Static and dynamic characteristics of the drying process as an object of automation are experimentally determined in the work. It was established that the drying object can be represented as two linked "air" – "drying object" and has interconnected input and output parameters. A mathematical description of the static and dynamic characteristics of the drying process as an object of automatic regulation has been researched and carried out.

Кінетичні закономірності фільтраійного сушіння ячмінної пивної дробини

У статті описано дослідження кінетики фільтраційного сушіння ячмінної пивної дробини. Наведено залежності фільтраційного сушіння ячмінної пивної дробини за різних параметрів стаціонарного шару та теплового агенту: різної висоти вологого матеріалу H (40 мм, 80 мм, 120 мм, 160 мм), різних температур теплового агенту T (50 °C, 70 °C, 80 °C, 90 °C), швидкості теплового агенту через нерухомий шар матеріалу v0 (1,26 м/с, 1,55 м/с, 1,81 м/с, 2,31 м/с, 2,82 м/с).

Дослідження кінетики процесу сушіння композиційних гранул

Поміж великої кількості сучасних екологічних проблем в Україні особливе місце займають відходи станцій очистки стічних вод. Під час біологічної очистки води, відокремлені мулові відкладення направляють на мулові поля, які є найбільшою проблемою. Ці поля на сьогоднішній день переповнені втричі та несуть небезпеку, наслідки якої вийшли далеко за межі проблем довкілля і переросли у ланцюг соціально-економічних, технічних, медико-біологічних та морально-етичних проблем. Раніше активний мул використовували як добриво на полях, проте в зв’язку із Чорнобильською аварією це заборонили.

ДОСЛІДЖЕННЯ КІНЕТИКИ ТА МЕТОДУ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В ПРОЦЕСІ СУШІННЯ ЦУКАТІВ З ГРУШ

Досліджено кінетику сушіння гарячих (80°С) та холодних (20°С) цукатів з груш. В результаті узагальнення дослідних даних знайдені коефіцієнт сушіння та виведена аналітична залежність для розрахунку часу сушіння. Отримані експериментальні дані зміни температури теплового агенту за висотою шару цукатів.

Адсорбційні властивості комбінованих рослинних порошків

Однією із основних технологічних властивостей комбінованих рослинних порошків, одержаних з рослинної сировини, важливе значення має рівноважна вологість. Оскільки від цього показника залежить кінцевий вологовміст та енергетичні затрати на процес зневоднення. Для визначення рівноважної вологості зразків комбінованих порошків залежно від відносної вологості повітря застосовувався тензометричний (статичний) метод Ван Бамелена. В результаті досліджень отримано кінетичні криві адсорбції водяної пари моно- та комбінованих рослинних порошків, які порівнювались між собою.

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЛІНІЇ ВИРОБНИЦТВА ЦУКАТІВ З МОРКВИ

 Розроблено  енергоощадну  схему  виробництва  цукатів  з  моркви.  В  розробленій  схемі  впроваджено: промивання  сировини 1 %  розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат  сушать  у змінному  температурному  режимі,  а  саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 0С, на завершальній стадії – тепло- вим агентом температурою 20 °С.