Falsification of Food Products in the Markets and Their Examination

2025;
: pp. 213-219

Citation APA: Sybirna, R., Tymchuk, H. (2025) Falsification of Food Products in the Markets and Their Examination. Bulletin of Lviv Polytechnic National University. Series: Legal Sciences. Vol. 12, No. 1 (45), pp. 213-219. DOI: https://doi.org/10.23939/law2025.45.213

 

1
Національний університет “Львівська політехніка”, Львівський державний університет внутрішніх справ
2
Національний університет “Львівська політехніка”, Навчально-науковий інститут права, психології та інноваційної освіти

Стаття присвячена дослідженню питань фальсифікації харчової продукції на ринках, су­дово-товарознавчим експертизам харчових товарів з ринків та перспективам змін у майбут­ньому. Окреслено види фальсифікації, приклади фальсифікації різних категорій продукції, а також методи виявлення фальсифікації під час перевірок. У звʼязку з тим, що ця проблема є глобально поширеною, вказано досвід й інших країн та проаналізовано їх законодавство, яке регулює питання фальсифікації, також проаналізовано нормативно-правові акти України, надано приклад судової практики щодо фальсифікації продукції. Описано труднощі, які вини­кають під час експертних досліджень харчових товарів з ринку, що інколи унеможливлюють або ж хоча б частково ускладнюють проведення таких перевірок. З огляду на поширення явища фальсифікації та науково-технічні прориви цілком можливі й, звісно, вкрай потрібні зміни щодо розв’язання цієї проблеми у близькому майбутньому. У статті запропоновано способи розв’язання для усунення проблеми щонайменше частково, власне серед змін можна виокремити: модернізацію законодавства, заміну устаткування більш сучасним і точним для детальніших ре­зультатів і висновків, створення реєстрів, які пришвидшать багато процесів. До того ж пози­тивні зміни можуть дати експрес-тести для виявлення певних фальсифікацій, започаткування мобільних лабораторій, які були б доцільними для експертиз товарів із ринків. Усе це може пришвидшити процес експертиз, вплинути на точність досліджень і найголовніше – зменшити кількість фальсифікацій харчових продуктів на ринках. Оскільки через поширеність фальси­фікування страждає, зокрема, економіка України, потрібно якнайшвидше усувати цю проблему для збереження економіки, адже це матиме дедалі гірший результат для економіки не лише України, а й усього світу через те, що ця проблема є глобальною й здійснює свій негативний вплив на всі країни.

  1. Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 – 212-24). Документ 80731-X. Редакція від 19.12.2024. База даних “Законодавство України / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text (Дата звернення: 06.09.2024).
  2. Закон України “Про захист прав споживачів”. База даних “Законодавство України / ВР України, 1991, № 30, ст. 379, редакція від 19.11.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#top (Дата звернення: 06.09.2024).
  3. Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 р. № 667. Документ 667-2015-п, редакція від 16.02.2022. База даних “Законодавство України” / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/667-2015-%D0%BF#Text (Дата звернення: 06.09.2024).
  4. Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджено Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 № 1950/5). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0705-98#Text (Дата звернення: 06.09.2024).
  5. Рішення № 106290908, 02.09.2022. Справа № 440/3640/22. URL: https://youcontrol.com.ua/en/catalog/court-document/106290908/?utm_sourc... (Дата звернення: 06.09.2024).
  6. Головко М. П., Полупан В. В., Олійник А. І. Судово-товарознавча експертиза: опорний конспект лекцій [Електронний ресурс]. Харків: ХДУХТ, 2018.
  7. Назаренко Л. О. Експертиза товарів (Експертиза продовольчих товарів): навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2014. 312 с.
  8. Олеся Калініна: фальсифікація продуктів харчування та заходи попередження шахрайства. URL: https://harch.tech/2021/03/01/kalinina/ (Дата звернення: 06.09.2024).
  9. Лялюк А. М. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2020. Vol 1. No. 21. С. 108–116. URL: https://doi.org/10.29038/2411-4014-2020-01-108-116 (Дата звернення: 06.09.2024).
  10. Хомів О. В. Товарознавча експертиза та захист прав споживачів: основні поняття і терміни: навч. посіб. Львів: ЛьвДУВС, 2010. 65 с.
  11. Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області: Фальсифікація харчових продуктів та її види. URL: https://www.cherk-consumer.gov.ua/novyny/3178-falsyfikatsiia-kharchovykh-produktiv-ta-ii-vydy (Дата звернення: 06.09.2024).
  12. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз: Товарознавча експертиза. URL: https://kndise.gov.ua/tovaroznavcha/ (Дата звернення: 06.09.2024).
  13. SGS Digicomply Editioral Team Food Fraud Explosion: A Tenfold Increase from 2020 to 2024 – Predictions and Prevention Strategies. URL: https://www.digicomply.com/blog/food-fraud-explosion (Accessed: 06.09.2024).
  14. Товарознавча експертиза. URL: https://zuekc.com.ua/sudovi-ekspertyzy-ta-doslidzhennia/tovaroznavcha-ek... (Дата звернення: 06.09.2024).
  15. Товарознавча експертиза: види та порядок проведення. URL: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Товарознавча_експертиза:_види_та_порядок_проведення (Дата звернення: 06.09.2024).