ДЕЯКІ МЕХАНІЗМИ ДІЇ LACTOBACILLUS REUTERI ЯК ПРОБІОТИЧНОГО МІКРООРГАНІЗМУ

1
Національний університет “Львівська політехніка”
2
Національний університет “Львівська політехніка”
3
Національний університет “Львівська політехніка”
4
Національний університет „Львівська політехніка”

У роботі розглянуто окремі морфологічні, фізіологічні та біохімічні характеристики пробіотичного виду молочнокислих бактерій Lactobacillus reuteri. Цей вид, згідно літературних джерел, був виділений з нормальної мікробіоти людини, інших представників класу Mammalia, а також бройлерів та хлібної закваски. Опрацювання літературних та інтернет джерел дозволило визначити важливість застосування різних штамів L. reuteri у сучасних біологічно активних харчових добавках. В роботі розглянуто деякі фізіологічні особливості цього мікроорганізму з точки зору позитивного впливу на функціонування шлунково-кишкового тракту людини та формування імунітету. На основі розглянутих нами теоретичних даних зроблено висновок, що існує необхідність у подальшому практичному вивченню L. reuteri як потенційного пробіотика  для фармацевтичної та харчової промисловості.

1. Hou C., Zeng X., Yang F. et all. (2015). Study and use of the probiotic Lactobacillus reuteri in pigs: a review. Journal of animal science and biotechnology. №6. P. 156-160

2. Sung V., Hiscock H., Tang M. et all. (2014) Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial. An J Physiol Gastrointest Liver Physiol. P. H988-H994

3.  Mu Q., V. Tavella V., Luo X. (2018). Role of Lactobscillus reuteri in human health and diseases. Frontiers in Microbiology. №9. P. 124-130

4. Liu Y., Fatheree N., Mangalat N., Rhoads J. (2010). Human-derived probiotic Lactobacillus reuteri strains differentially reduce intestinal inflammation. An J Physiol Gastrointest Liver Physiol. P. G1087–G1096.

5. Thomas C., Hong T., J. van Pijkeren et all. (2012). Histamine Derived from Probiotic Lactobacillus reuteri Suppresses TNF via Modulation of PKA and ERK Signaling . PLoS ONE. P. 244-230

6. Iyer C., Kosters A., Sethi G. et all. (2008). Probiotic Lactobacillus reuteri promotes TNF-induced apoptosis in human myeloid leukemia-derived cells by modulation of NF-kB and MAPK signalling. Cellular Microbiology. №10. P. 1442–1452.

7. Sung V., D’Amico F., Cabana M. (2018). Lactobacillus reuteri to Treat Infant Colic: A Meta-analysis. Pediatrics. No.2. P. 233-238

8. Versalovic J., Jones S. (2009). Probiotic Lactobacillus reuteri biofilms produce antimicrobial and anti-inflammatory factors. BMC Microbiology. P. 1012-1017

9. Mukai T., Asasaka T., Sato E. et all. (2002). Inhibition of binding of Helicobacter pylori to the glycolipid receptors by probiotic Lactobacillus reuteri. FEMS Immunology and Medical Microbiology. №32. P. 105–110

10. Taranto M., Vera J., Hugenholtz J. et all. (2003). Lactobacillus reuteri CRL1098 Produces Cobalamin. American Society for Microbiology. P. 5643–5647

11. Gänzle M., Höltzel A., Walter J. et all. (2000). Characterization of Reutericyclin Produced by Lactobacillus reuteri LTH2584. Applied and environmental microbiology. P. 4325–4333

12. Valeur N., Engel P., Carbajal N. et all. (2004). Colonization and Immunomodulation by Lactobacillus reuteri ATCC 55730 in the Human Gastrointestinal Tract. Applied and Environmental Microbiology. P. 1176–1181

13. Forsythe P., Inman M., Bienenstock J. (2006). Oral treatment with live Lactobacillus reuteri inhibits the allergic airway response in mice . American Journal Of Respiratory And Critical Care Medicine. P. 561–569

14. Jones M., Martoni C., Parent M., Prakash S. (2012). Cholesterol-lowering efficacy of a microencapsulated bile salt hydrolase-active Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 yoghurt formulation in hypercholesterolaemic adults.  British Journal of Nutrition. P.1505–1513

15.  Sinkiewicz G., Ljunggren L. Occurrence of Lactobacillus reuteri in human breast milk. (2009) Microbial Ecology in Health and Disease. P. 122–126

16. Axelsson L., Chung T., Dobrogosz W., Lindgren S. (1989). Production of a Broad Spectrum Antimicrobial Substance by Lactobacillus reuteri. Microbial Ecology in Health and Disease. P. 131–136

17.  Axelsson L., Chung T., Dobrogosz W., Lindgren S. (1989). In Vitro Studies on Reuterin Synthesis by Lactobacillus reuteri. Microbial Ecology in Health and Disease. P. 137–144

18. Vicario M., Santos A., Violant D. et all. (2013). Clinical changes in periodontal subjects with the probiotic Lactobacillus reuteri Prodentis: A preliminary randomized clinical trial. Acta Odontologica Scandinavica. P. 813–819

19. Jones M., Martoni C., Parent M., Prakash S. (1988). Production and Isolation of Reuterin, a Growth Inhibitor Produced by Lactobacillus reuteri. Antimicrobial Agents And Chemotherapy. P.1854–1858

20. Talarico T., Dobrogosz W. (1989). Chemical characterization of an antimicrobial substance produced by Lactobacillus reuteri.  Antimicrobial Agents And Chemotherapy. P. 674–679

21. Martin H. Floch, Yehuda Ringel and W. Allan Walker The microbiota in gastrointestinal pathophysiology. – B.: Academic Press, 2017. – Ch. 8, P. 89-97

22. Chervetsova V.H., Dmytriv A.Z., Shved O.V., Konechna R.T., Lubenetsʹ V.I. Analiz vykorys-tannya Lactobacillus reuteri yak probiotyka. P. 254-266. in Traditional medicine and pharmacology. Achievements, innovation, and alternatives: collective monograph Gryschenko V., - etc. – International Science Group. – Boston: Primedia eLaunch, 2021. 327 p. DOI – 10.46299/ISG.2021.MONO.MED.II