Стаття присвячена дослідженню питань фальсифікації харчової продукції на ринках, судово-товарознавчим експертизам харчових товарів з ринків та перспективам змін у майбутньому. Окреслено види фальсифікації, приклади фальсифікації різних категорій продукції, а також методи виявлення фальсифікації під час перевірок. У звʼязку з тим, що ця проблема є глобально поширеною, вказано досвід й інших країн та проаналізовано їх законодавство, яке регулює питання фальсифікації, також проаналізовано нормативно-правові акти України, надано приклад судової практики щодо фальсифікації продукції. Описано труднощі, які виникають під час експертних досліджень харчових товарів з ринку, що інколи унеможливлюють або ж хоча б частково ускладнюють проведення таких перевірок. З огляду на поширення явища фальсифікації та науково-технічні прориви цілком можливі й, звісно, вкрай потрібні зміни щодо розв’язання цієї проблеми у близькому майбутньому. У статті запропоновано способи розв’язання для усунення проблеми щонайменше частково, власне серед змін можна виокремити: модернізацію законодавства, заміну устаткування більш сучасним і точним для детальніших результатів і висновків, створення реєстрів, які пришвидшать багато процесів. До того ж позитивні зміни можуть дати експрес-тести для виявлення певних фальсифікацій, започаткування мобільних лабораторій, які були б доцільними для експертиз товарів із ринків. Усе це може пришвидшити процес експертиз, вплинути на точність досліджень і найголовніше – зменшити кількість фальсифікацій харчових продуктів на ринках. Оскільки через поширеність фальсифікування страждає, зокрема, економіка України, потрібно якнайшвидше усувати цю проблему для збереження економіки, адже це матиме дедалі гірший результат для економіки не лише України, а й усього світу через те, що ця проблема є глобальною й здійснює свій негативний вплив на всі країни.
- Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 – 212-24). Документ 80731-X. Редакція від 19.12.2024. База даних “Законодавство України” / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text (Дата звернення: 06.09.2024).
- Закон України “Про захист прав споживачів”. База даних “Законодавство України” / ВР України, 1991, № 30, ст. 379, редакція від 19.11.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#top (Дата звернення: 06.09.2024).
- Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 р. № 667. Документ 667-2015-п, редакція від 16.02.2022. База даних “Законодавство України” / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/667-2015-%D0%BF#Text (Дата звернення: 06.09.2024).
- Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджено Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 № 1950/5). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0705-98#Text (Дата звернення: 06.09.2024).
- Рішення № 106290908, 02.09.2022. Справа № 440/3640/22. URL: https://youcontrol.com.ua/en/catalog/court-document/106290908/?utm_sourc... (Дата звернення: 06.09.2024).
- Головко М. П., Полупан В. В., Олійник А. І. Судово-товарознавча експертиза: опорний конспект лекцій [Електронний ресурс]. Харків: ХДУХТ, 2018.
- Назаренко Л. О. Експертиза товарів (Експертиза продовольчих товарів): навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2014. 312 с.
- Олеся Калініна: фальсифікація продуктів харчування та заходи попередження шахрайства. URL: https://harch.tech/2021/03/01/kalinina/ (Дата звернення: 06.09.2024).
- Лялюк А. М. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2020. Vol 1. No. 21. С. 108–116. URL: https://doi.org/10.29038/2411-4014-2020-01-108-116 (Дата звернення: 06.09.2024).
- Хомів О. В. Товарознавча експертиза та захист прав споживачів: основні поняття і терміни: навч. посіб. Львів: ЛьвДУВС, 2010. 65 с.
- Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області: Фальсифікація харчових продуктів та її види. URL: https://www.cherk-consumer.gov.ua/novyny/3178-falsyfikatsiia-kharchovykh-produktiv-ta-ii-vydy (Дата звернення: 06.09.2024).
- Київський науково-дослідний інститут судових експертиз: Товарознавча експертиза. URL: https://kndise.gov.ua/tovaroznavcha/ (Дата звернення: 06.09.2024).
- SGS Digicomply Editioral Team Food Fraud Explosion: A Tenfold Increase from 2020 to 2024 – Predictions and Prevention Strategies. URL: https://www.digicomply.com/blog/food-fraud-explosion (Accessed: 06.09.2024).
- Товарознавча експертиза. URL: https://zuekc.com.ua/sudovi-ekspertyzy-ta-doslidzhennia/tovaroznavcha-ek... (Дата звернення: 06.09.2024).
- Товарознавча експертиза: види та порядок проведення. URL: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Товарознавча_експертиза:_види_та_порядок_проведення (Дата звернення: 06.09.2024).