адитивна похибка

Оцінювання стандартної непевності типу “В” на основі складових адитивної та мультиплікативної похибок

Запропоновано спосіб перерахунку адитивної та мультиплікативної складових похибок, аналітичні вирази яких отримуються розкладанням відповідного рівняння перетворення у ряд Тейлора, в стандартну непевність типу В. Цей спосіб апробовано під час оцінювання статичних характеристик засобу вимірювання кутової швидкості. Він дає змогу представляти характеристики точності засобів вимірювань відповідно до вимог міжнародних стандартів з оцінювання якості вимірювань. 

Удосконалення структурних методів коригування адитивних похибок калібраторів напруги постійного струму

Вдосконалено метод коригування адитивних складових похибок на основі комутаційного інвертування в калібраторах напруги постійного струму з елементами аналогової пам’яті комутаційних двополярних сигналів. Спроектовано структурну схему і принципові схеми окремих вузлів калібратора напруги з автоматичним коригуванням адитивних похибок і проведено їх дослідження.

Калібрування багатоканальних засобів вимірювання напруги на місці експлуатації

Проаналізовано можливість автоматичного калібрування багатоканальних засо- бів вимірювання напруги на місці експлуатації. Запропоновано структуру і алгоритм усунення адитивних та мультиплікативних складових похибок. Проаналізовано вираз нескоригованої похибки після автокалібрування.

Моделювання процесу автоматичного коригування похибок калібраторів напруги постійного струму

Запропоновано метод коригування адитивних похибок в калібраторах напруги постійного струму на основі методу комутаційного інвертування з додатковим джерелом зразкової напруги. Розроблено структурну схему калібратора напруги з автоматичним коригуванням адитивних похибок і досліджено її методом комп’ютерного моделювання.