газ

Синергічний ефект ультразвукової кавітації та газу при знезараженні води

Досліджено процеси очищення води від бактерій роду Bacillus в умовах барботування самих газів (аргону, гелію, кисню та вуглекислого газу), кавітації та спільної дії газ/кавітація. Виявлено синергічний ефект за умов одночасної дії газу та кавітації (kd(газ/УЗ) >kd(газ) + kd(УЗ) майже вдвічі) та показано, що kd(газ/УЗ) більше за kd(газ) майже на порядок. Встановлено відносний ряд ефективного руйнування мікробних клітин: Ar/US> О2/US> Не/US> СО2/US.

Кореляція між діаметром мікроорганізмів та ефективністю руйнування мікроорганізмів за умов газ/кавітація

Виконано порівняння значеннь ефективних констант швидкості знищення мікроорганізмів (kd), залежно від діаметру клітин та природи газу, барботованого за умов кавітації. Ефективність руйнування клітин за Ar / US більша в 2-2,5 рази порівняно з He / US, O2 / US та CO2 / US. Клітини дріжджів руйнуються швидше у порівнянні з бактеріями (kd (клітини дріжджів) >> kd (клітини бактерій)), що пояснюється розміром клітини. Стійкість клітини за умов кавітації обернено пропорційна її діаметру.

Встановлення ефективної природи газу на руйнування різних мікроорганізмів під дією кавітації

Досліджено знезараження води від бактерій роду Diplococcus, S.lutea, B.cereus, Ps.fluorescens та дріжджів Sacch.cerevisiae за одночасної дії газ/УЗ як мікроорганізми, які були визначені в природних та стічних водах в домінуючій кількості. Встановлені відносні ряди ефективного руйнування клітин під дією газ/УЗ. Найбільша ефективність знищення мікроорганізмів було досягнуто під дією Ar/УЗ, порівняно з Не/УЗ, СО2/УЗ і О2/УЗ що пояснюється властивостями газу, здатними впливати на сонохімічну активність.

Про можливість виявлення скупчень газу в щільних пісковиках мобільними геофізичними методами

Результати експериментального застосування мобільних технологій показують, що метод обробки даних дистанційного зондування Землі дозволяє оперативно виявляти аномалії типу „поклад газу (нафти)” в колекторах різного типу. Ці аномалії можуть бути пов'язані із зонами „sweet spots”, в межах яких існує висока ймовірність отримання промислових припливів ВВ.

Оцінка нафтогазоносності перспективних об’єктів в акваторіях Баренцового моря

Аналізуються результати оцінки перспектив нафтогазоносності окремих структур та родовищ Баренцового моря, які були отримані частотно-резонансним методом обробки та інтерпретації даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).