народний суверенітет

Проблема сутності народного суверенітету та його визначення в конституційному праві

Зясовано сутність народного суверенітету як правового феномену та запропоновано його авторське визначення для науки конституційного права. Доведено, що народний суверенітет є складним правовим поняттям, яке складається з двох взаємопов’язаних та взаємодоповнювальних елементів – суверенітет та народ, які формують цілісну правову категорію, яка одночасно є основоположним принципом сучасного конституціоналізму.

До питання, чи справді державні суверенітети втрачають свою ментальність?

У статті подано теоретико-правову характеристику суверенітету сучасних держав
із урахуванням його видів та особливостей його розвитку під впливом деяких процесів,
що відображаються на його змісті. А також визначено чинники втрати суверенітету
державами.

Безпосередня демократія як форма реалізації народного суверенітету

Досліджено сутність безпосередньої демократії у контексті реалізації народного суверенітету. Обґрунтовано, що демократія участі є одним із найбільш ефективних та актуальних видів прямого демократичного врядування у сучасному світі. Різноманітність її інститутів дає змогу брати участь в управлінні державою кожному громадянину із достатнім рівнем правосвідомості.

Представницька демократія як форма реалізації народного суверенітету

У статті з’ясовано природу представницької демократії як форми реалізації
народного суверенітету. Проаналізовано взаємозв’язок народного суверенітету та
представницької демократії. Обґрунтовано необхідність використання розширеного
підходу до кола суб’єктів народного представництва. Досліджено нормативні, політичні
та соціальні вимоги щодо процедури обрання представників народу та порядку
здійснення ними своїх повноважень у контексті реалізації народного суверенітету.

Народний суверенітет та проблеми його реалізації в умовах демократичної трансформації в Україні: теоретико-правовий аспект

Досліджено осмислення особливостей забезпечення реалізації принципу народного суверенітету органами публічної влади в умовах демократичної трансформації та становлення нового правопорядку, побудованого на цінностях сучасного конститу-ціоналізму. Проаналізовано особливості правосвідомості пострадянського періоду та досліджено окремі аспекти правового механізму забезпечення народного суверенітету.

Роль правосвідомості в процесі реалізації народного суверенітету

Розглянуто значення правосвідомості для реалізації народного суверенітету. Проаналізовано поняття народної правосвідомості як особливої форми суспільної свідомості. Обґрунтовано, що правову свідомість покладено в основу як безпосередньої, так і представницької демократії. Визначено вплив правосвідомості на практику застосування інститутів безпосередньої демократії. Досліджено вплив правосвідомості на такі форми прямого народовладдя як вибори, референдум, народний контроль та народна ініціатива, а також народний спротив.