адміністративне право

Адміністративно-правова характеристика судових рішень

У статті доведена актуальність дослідження адміністративно-правової характеристики судових рішень з огляду на сучасне значення розв’язку цієї наукової проблеми, що обумовлюється вираженням правової реальності в межах здійснення правосуддя. Це дасть можливість не лише обґрунтувати розуміння феномену правосуддя як способу реалізації судової влади з точки зору адміністративного права, а й визначити ті напрями, які потребують удосконалення.

Адміністративно-правова природа інформаційної безпеки

В статті розглянуто питання, що пов’язані з адміністративно-правовою природою інформаційної безпеки населення України та її забезпеченням в умовах кризи у сфері економіки, зменшення соціального захисту населення, зростання зовнішньої загрози від інших країн та ведення інформаційної війни проти України окремими країнами. Варто зазначити, що своєчасними щодо цього є заходи української влади, спрямовані на захист держави, її територіальної цілісності і безпеки населення країни.

Роль та значення принципів права у формуванні сучасного адміністративного права

У статті досліджено роль та значення основних принципів права у формуванні адміністративного права. Зазначено, що найважливішим завданням сучасного етапу розвитку адміністративного права є правове забезпечення функціонування публічної влади, її органів і службовців, а також форм і методів діяльності на принципах правової держави.

Правові засади професійного навчання державних службовців України

Розкрито теоретичні та практичні аспекти адміністративного права, які регу- люють проблеми, пов’язані із професійним навчанням державних службовців України. Проаналізовано етапи реформування державної служби та відповідного навчання державних службовців. Доведено, що професійне навчання державних службовців є одним із важливих напрямів у системі кадрового забезпечення державного управління високоефективними та компетентними кадрами. Саме професійне навчання є підґрунтям підвищення ефективності діяльності державного апарату в Україні.

Про заборони та обмеження в адміністративному праві

Розглянуто питання, що є актуальними і цікавими як для вчених, так і для
практичних працівників у частині знання та дотримання вимог заборон і обмежень,
передбачених нормами адміністративного права. Досить часто адміністративно-правові
заборони і обмеження ототожнюють із заходами адміністративного примусу, що не
співвідноситься з метою і завданнями заборон та обмежень. Звернено увагу на ролі та
значенні законності під час реалізації адміністративно-правових заборон та обмежень.

Правова форма як категорія науки адміністративного права

Висвітлено основні результати дослідження правової форми як категорії науки адміністративного права, з’ясовано її аксіологічне та онтологічне значення. Визначено співвідношення поняття “правова форма” із такими поняттями, як “правова форма діяльності”, “правова форма реалізації функцій держави”, “форма права”. Наголошено, що наявність юридичної процедури – обов’язкова ознака правової форми.