information warfare

Феномен інформаційної агресії в умовах повномасштабної війни росії проти України

У статті проаналізовано сутнісні ознаки інформаційної військової агресії, що від- різняють її від війни у традиційному розумінні.

ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВЕДЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ У ЗМІ

Досліджено поняття інформаційної війни, здійснено порівняльний аналіз дефініцій інформаційної війни та інформаційного протиборства, визначено особливості та суть цих понять. На основі аналізу 63 публікацій у російських інтернет-ЗМІ різного спрямування зроблено висновок, що характерною для зазначених ЗМІ була негативна позиція щодо подій в Україні, загальна тематика матеріалів і їх ідеологічне спрямування не змінилися і сьогодні. У ході дослідження ми дійшли висновку, що поняття інформаційного протиборства ширше і охоплює поняття інформаційної війни як одного із двох його складників.

Інструменти інформаційної війни проти України в інтернет-змі

У статті розглянуто види, завдання та інструменти інформаційної війни. Інтернет-медіа часто звертаються до спеціального розповсюдження інформації, яке має на меті вплинути на поведінку та ментальність населення. Вони використовують спеціальні маніпулятивні технології, як допомагають їм керувати аудиторією. У дослідженні наводимо аналіз наслідків інформаційної війни, оскільки вони вводять в оману і можуть призвести до конкретних ворожих дій.

Інформаційна війна Росії проти України: особливості та механізми протидії (оглядова стаття)

Розглянуто проблему інформаційної війни Росії проти Україні. Автори розкривають суть інформаційної війни, її трактування в межах широкого та вузького підходів. На основі використання історичного, системного та структурно-функціональних методів з'ясовано основні недоліки інформаційної сфери України, виокремлено основні механізми її захисту. Серед механізмів протидії інформаційній війні Росії проти України виділено дві групи: нормативно-правові та інституційні.