Іван Левинський

ВПЛИВ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО НА АРХІТЕКТУРУ СЕЦЕСІЙНОГО ЛЬВОВА

Виникнення комплексних проектно-будівельних виробництв стало наслідком розвитку галузі і спричинило великий попит на експертів у різних сферах цивільного будівництва. Одним із перших інженерів у Львові, що спробували всебічно підійти до надання архітектурно-будівельних послуг був Іван Левинський, який завдяки грамотно організованій командній роботі, отримав великий успіх і заслужив широке визнання.

ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО У ЛЬВІВСЬКІЙ АРХІТЕКТУРНІЙ ШКОЛІ КІН. ХІХ ПОЧ. ХХ СТ.

Наукове дослідження знайомить з педагогічною діяльністю Івана Левинського у Політехнічній школі. Історичні документи з Державного архіву Львівської області допоможуть розглянути та проаналізувати навчальні плани Відділу будівництва (Program szkoły politechnicznéj we Lwowie), які включають назви навчальних дисциплін, години їх вивчення на різних курсах та короткі анотації змісту предметів, які викладав професор Іван Левинський. Як науковець і педагог, він зумів започаткувати власну систему підготовки кадрів, яка сприяла розвитку науково-технічних досліджень в Галичині.

УКРАЇНСЬКА ІДЕНТИЧНІСТЬ В СПОРУДАХ ФІРМИ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО

Стильове різноманіття архітектурного середовища на початку ХХ ст.  сприяло демонстрації національної ідентичності будинку в його формах і деталях. На відміну від попередніх стилів, український архітектурний модерн став результатом аналізу та узагальнення історичної української архітектурної спадщини. Фірма Левинського розвивала своє бачення і свою методику інтерпретації традиційних рис української архітектури в нових спорудах.

ВПЛИВ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО НА ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ЛЬВІВСЬКОЇ АРХІТЕКТУРНОЇ ШКОЛИ КІН. ХІХ ПОЧ. ХХ СТ.

Іван Левинський видатний представник культурного і наукового життя в Галичині кінця ХІХ початку ХХ ст., один із представників Львівської архітектурної школи, який сформував напрям, з яскраво вираженими тенденціями використання народних традицій. Поступово він створив своєрідний напрям в європейській архітектурі – український архітектурний стиль. Фасади кращих будинків цього періоду у Львові становлять приклад композиційного об’єднання будівельної конструкції та орнаменту, а скульптурні, керамічні, металеві оздоби, пропорційно і ритмічно відповідають архітектурі.

Багатогранність культурної спадщини Івана Левинського

Висвітлено громадську, науково-педагогічну, архітектурно-будівельну та підприємницьку спадщину Івана Левинського, яка мала видатні наслідки для розвитку Львова як прогресивного європейського міста і зробила великий вплив на розвиток Галичини, національної культури та економіки України. З’ясовано, що І.