навчальні дисципліни

ХУДОЖНЬО-ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТЕОДОРА ТАЛЬОВСЬКОГО У ЛЬВІВСЬКІЙ АРХІТЕКТУРНІЙ ШКОЛІ

Висвітлено творчу та педагогічну діяльність професора Львівської політехніки Теодора Тальовського на зламі ХІХ – ХХ століть. Досліджено архітектурно-художню, педагогічну, наукову та адміністративну роботу видатного митця, розглянуто архівні матеріали Політехнічної школи даного періоду, котрі висвітлюють навчальні дисципліни, які викладав професор. Проведено огляд альбому креслень проектів костелів авторства Теодора Тальовського.

МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ ВНУТРІШНЬОКВАРТАЛЬНИХ ПРОСТОРІВ ІСТОРИЧНИХ МІСТ

В статті розглянуто та проаналізовано методи, які були використані при проведенні архітектурних обстежень внутрішньоквартальних просторів центральної частини міста Чернівці (загальною площею 244,85 га), яка входить в буферну зону об’єкта ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича).

ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО У ЛЬВІВСЬКІЙ АРХІТЕКТУРНІЙ ШКОЛІ КІН. ХІХ ПОЧ. ХХ СТ.

Наукове дослідження знайомить з педагогічною діяльністю Івана Левинського у Політехнічній школі. Історичні документи з Державного архіву Львівської області допоможуть розглянути та проаналізувати навчальні плани Відділу будівництва (Program szkoły politechnicznéj we Lwowie), які включають назви навчальних дисциплін, години їх вивчення на різних курсах та короткі анотації змісту предметів, які викладав професор Іван Левинський. Як науковець і педагог, він зумів започаткувати власну систему підготовки кадрів, яка сприяла розвитку науково-технічних досліджень в Галичині.

ВПЛИВ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО НА ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ЛЬВІВСЬКОЇ АРХІТЕКТУРНОЇ ШКОЛИ КІН. ХІХ ПОЧ. ХХ СТ.

Іван Левинський видатний представник культурного і наукового життя в Галичині кінця ХІХ початку ХХ ст., один із представників Львівської архітектурної школи, який сформував напрям, з яскраво вираженими тенденціями використання народних традицій. Поступово він створив своєрідний напрям в європейській архітектурі – український архітектурний стиль. Фасади кращих будинків цього періоду у Львові становлять приклад композиційного об’єднання будівельної конструкції та орнаменту, а скульптурні, керамічні, металеві оздоби, пропорційно і ритмічно відповідають архітектурі.