банківська діяльність

Банківський контроль в Україні: проблеми реалізації та адаптація до міжнародних стандартів

У статті виявлено, що чинне національне законодавство України, на жаль, не має законодавчо регламентованого поняття «банківський контроль». Наукова доктрина багатоманітна і містить діаметрально різні трактування. Не претендуючи на повноту і надмірність аналізу існуючих поглядів на природу банківського контролю, ми сформулювати авторське визначення «банківського контролю». Встановлено, що вітчизняне банківське законодавство базується на «Базель І» за винятком поправки щодо включення ринкових ризиків від 1996 року.

Розвиток механізмів бюджетування фінансової діяльності банків в умовах міжнародних економічних відносин

У статті розглянуто механізм бюджетування фінансової діяльності банків в умовах міжнародних економічних відносин. Обґрунтовано сутність фінансового планування банківської діяльності, а також його ролі в системі управління банком. Розглянуто методику банківського бюджетування. Запропоновані рекомендації щодо впровадження в банку сучасних автоматизованих інформаційно-аналітичних систем з бюджетування, які застосовуються у зарубіжній практиці.

Особливості правового регулювання банківських відносин в умовах Євроінтеграції України

У статті розглянуто особливості правового регулювання банківських відносин в умовах євроінтеграції України. Акцентовано увагу на питаннях імплементації у національне банківське законодавство стандартів Європейського Союзу відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Проаналізовано положення окремих документів Європейського Союзу та особливості їх урахування у регулюванні банківських правовідносин в Україні.