Збройні сили України

Правове регулювання взаємодії Збройних сил України і добровольчих формувань територіальних громад

Розглянуто особливості взаємодії Збройних cил України (далі – ЗСУ) з підрозділами територіальної оборони (далі – ТрО) та добровольчими форму- ваннями територіальних громад (далі – ДФТГ) в умовах агресії Російської Федерації (далі – РФ) проти України, проблеми законодавчого регулювання такої взаємодії. Недосконалість законодавства щодо правового регулювання ТрО та ДФТГ, зокрема, визначення їх статусу, правових гарантій, матеріально- технічного та фінансового забезпечення не сприяє ефективному використанню підрозділів ТрО в бойових діях проти РФ.

Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах

Розглянуто кримінально-правовий аспект несанкціонованого поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. Акцентовано, що з давніх часів людство потребує захисту  від небезпечних посягань.

Національна поліція як складова сектору безпеки та оборони у протидії російській агресії в Україні

 

В статті, на підставі теоретико-правового аналізу, узагальнюються особливості діяльності поліції як складової сектору безпеки та оборони в період російської агресії. 

Зв’язки з громадськістю у системі стратегічних комунікацій Збройних Сил України як типова модель комунікації у публічному управлінні

Розглянуто особливості зв’язків з громадськістю у системі стратегічних комунікацій Збройних Сил України, визначено їх роль та місце з позиції публічного управління. Проаналізовано основні компоненти функціонування системи стратегічних комунікацій у країнах-членах НАТО. Акцентовано увагу на стандартах та політиці стратегічних комунікацій НАТО.

Сили безпеки і оборони у системі воєнної безпеки держави

Розглянуто проблеми взаємодії між основними складовими сектору безпеки та оборони України (далі – СБО): силами безпеки та силами оборони як у мирний, так і воєнний час. Проаналізовано нормативно-правові документи, що визначають завдання та призначення Збройних сил України (далі – ЗСУ) і Національної гвардії України (далі – НГУ) та окреслено їх функції, що відображені у нових стратегічних документах. Доведено, що використання підрозділів НГУ потребують законодавчого забезпечення, насамперед що стосується питання “ліквідації збройного конфлікту у середині держави”.