Твердофазна мікроекстракція на основі холодного волокна для аналізу 2,5 гександіону в сечі

2019;
: сс. 482 - 488
1
Center of Excellence for Occupational Health, Research Center of Health Sciences, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
2
Center of Excellence for Occupational Health, Research Center of Health Sciences, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
3
Center of Excellence for Occupational Health, Research Center of Health Sciences, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
4
Center of Excellence for Occupational Health, Research Center of Health Sciences, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
5
Center of Excellence for Occupational Health, Research Center of Health Sciences, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
6
Department of Biostatistics, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran

2,5-Гександіон (2,5-ГД), основний метаболіт н-гексану, був вилучений із зразків сечі з використанням твердофазної мікроекстракції на основі холодного волокна (CF-HS-SPME) та проаналізований за допомогою газової хроматографії з детектором йонізації полум'я (GC-FID). Важливі параметри для підвищення ефективності сорбції волокна, включаючи об'єм зразка, час екстракції та температуру, оптимізовані за допомогою центрального композиційного плану експерименту. Встановлено оптимальні умови, за яких визначено межу чутливості та відносні стандартні відхилення. Показано, що розроблений метод є швидким, чутливим та простішим у порівнянні із звичайними методами кількісного аналізу 2,5-ГД у зразках сечі.

  1. Morgan D., Jokinen M., Johnson C. et al.: Toxicol. Pathol. ,2016, 44, 763. https://doi.org/10.1177/0192623316638962
  2. Woehrling E., Zilz T., Coleman M.: Environ. Toxicol. Pharm., 2006, 22, 249. https://doi.org/10.1016/j.etap.2005.12.010
  3. Carelli V., Franceschini F., Venturi S., et al: Environ. Health. Perspect., 2007, 115, 113. https://doi.org/10.1289/ehp.9245
  4. American Conference of Governmental Industrial Hygienists. Threshold Limit Values for Chemical Substances and Physical Agents & Biliological Exposure Indices. Cincinnati OH, 2015.
  5. Van Engelen J., Kezic S., Haan W. et al.: J. Chromatogr. B, 1995, 667, 233. https://doi.org/10.1016/0378-4347(95)00029-I
  6. Gori G., Bartolucci G., Sturaro A. et al.: J. Chromatogr. B, 1995, 673, 165. https://doi.org/10.1016/0378-4347(95)00257-X
  7. Colombini M., Carrai P., Fuoco R., Abete C.: J.Chromatogr. A, 1992, 592, 255. https://doi.org/10.1016/0021-9673(92)85092-8
  8. Andreoli R., Manini P., Mutti A. et al.: Rapid. Commun. Mass. Spectr.,1998, 12,1410. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0231(19981015)12:19<1410::AID-RCM339>3.0.CO;2-M
  9. Konidari C., Stalikas C., Karayannis M.: Anal. Chim. Acta, 2001, 442, 231. https://doi.org/10.1016/S0003-2670(01)01082-0
  10. Attari S., Bahrami A., Shahna F., Heidari M.: J. Anal. Chem., 2015, 70, 1192. https://doi.org/10.1134/S1061934815100032
  11. Attari S., Bahrami A., Shahna F., Heidari M.: J. Environ. Health Sci. Eng., 2014, 12, 1. https://doi.org/10.1186/s40201-014-0123-5
  12. Zare Sakhvidi M., Bahrami A., Ghiasvand A. et al.: Anal. Lett., 2012, 45, 375. https://doi.org/10.1080/00032719.2011.644736
  13. Sakhvidi M., Bahrami A., Ghiasvand A. et al.: Environ. Monit. Assess., 2012, 184, 6483. https://doi.org/10.1007/s10661-011-2434-7
  14. Zeverdegani S., Bahrami A., Rismanchian M., Shahna F.: J. Sep. Sci., 2014, 37, 1850. https://doi.org/10.1002/jssc.201400262
  15. Heidari M., Bahrami A., Ghiasvand A. et al.: J. Sep. Sci., 2015, 38, 4225. https://doi.org/10.1002/jssc.201500975
  16. Sakhvidi M., Bahrami A.,Ghiasvand A. et al.: Environ. Monit. Assess., 2013, 185, 4933. . https://doi.org/10.1007/s10661-012-2914-4
  17. Jalali M., ZareSakhvidi M., Bahrami A. et al.: J. Res. Health Sci. 2016, 16, 153
  18. Zhang Z., Pawliszyn J.: Anal. Chem., 1995, 67, 34. https://doi.org/10.1021/ac00097a007
  19. Carasek E., Cudjoe E., Pawliszyn J.: J.Chromatogr. A, 2007, 5, 10. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2006.10.092
  20. Carasek E., Pawliszyn J.: J. Agric. Food Chem., 2006, 54, 8688. https://doi.org/10.1021/jf0613942
  21. Chen Y., Begnaud F., Chaintreau A., Pawliszyn J.: J. Sep. Sci., 2007, 30, 1037. https://doi.org/10.1002/jssc.200600333
  22. Ghiasvand A., Pirdadeh-beiranvand M.: Anal. Chim. Acta, 2015, 900, 56. https://doi.org/10.1016/j.aca.2015.10.016
  23. Ghiasvand A.: Flavour Fragr., 2007, 22, 377. https://doi.org/10.1002/ffj.1809
  24. Tajik L., Bahrami A.,Ghiasvand A., Shahna F.: Chem Pap., 2017, 71, 1829.
  25. Haddadi S., Pawliszyn J.: J. Chromatogr. A, 2009, 1216, 2783. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2008.09.005
  26. Tajik L., Bahrami A., Ghiasvand A., Ghorbani S.: Pol. J. Chem. Technol., 2017, 19, 9. https://doi.org/10.1515/pjct-2017-0041
  27. Pawliszyn J.: Solid Phase Microextraction: Theory and Practice. Wiley, New York 1997.
  28. Merib J., Nardini G., Bianchin J. et al.: J. Sep. Sci., 2013, 36, 2410. https://doi.org/10.1002/jssc.201201148
  29. Konidari C., Stalikas C., Karayannis M.: Anal. Chim. Acta, 2001, 442, 231. https://doi.org/10.1016/S0003-2670(01)01082-0
  30. Nolasco D., Gusmao A., Siqueira M.: Quim. Nova, 2007, 30, 805. https://doi.org/10.1590/S0100-40422007000400009
  31. Dos Santos C., Passarelli M., Nascimento E..: J. Chromatogr. B, 2002, 778, 237. https://doi.org/10.1016/S1570-0232(02)00036-3