Основною сировиною, яка має високий вміст бетаніну з антиоксидантними властивостями, є червоний столовий буряк. Важливим акцентом при переробці антиоксидантної сировини методом сушіння є зниження енергозатрат на процес зневоднення, максимальне збереження біологічно активних речовин та зниження собівартості кінцевого продукту. Сушіння - це складний і енергоємний процес. Тому для оптимізації витрат енергії при сушінні та підбору раціональних режимів зневоднення необхідно застосовувати розрахунковий аналіз тепломасообміну на основі адекватних математичних моделей. Застосування математичної моделі тепломасопереносу А. В. Ликова дало можливість побудувати відповідний чисельний алгоритм для моделювання цього процесу, виконати чисельні дослідження процесу конвективного сушіння столового буряка. Розрахункові та експериментальні результати порівнюються. Вцілому, порівняння результатів чисельного моделювання процесів конвекційного сушіння зразка столового буряка з експериментальними результатами показало їх достатньо задовільне якісне узгодження. Розрахункова модель може використовуватися для наближеного визначення характеристик процесу сушіння столового буряка, зокрема часу, необхідного для сушіння. Отримані результати калориметричних досліджень дозволяють стверджувати, що при правильно підібраних композиціях вони не лише стабілізують компоненти нативної сировини, а й відбувається інтенсифікація процесу сушіння із зменшенням енерговитрат на процес.
- Sorokova N.M. (2004) Modeling of heat and mass transfer during dehydration of porous bodies in order to optimize the drying process. Abstract of the dissertation of the candidate of technical sciences. Institute of Engineering Thermophysics of NAS of Ukraine. Kyiv p. 20 (in Ukrainian)
- Petrova Zh.O., Davydenko B.V., Slobodyaniuk K.C. (2019) Modeling of heat and mass transfer in the process of drying of colloidal capillary-porous materials. Journal "Ceramics, Science and Life", No. 2 (43), pp. 7-14. (in Ukrainian)
- Lykov A.V., Myhailov U.V. (1963) Theory heat and mass transfer. Moscow, Gosnernergoizdat. pp. 55-57. (in Russian)
- Dolinskiy A. A., Dorfman A. Sh., Davydenko B. V. (1991) Conjugate heat and mass transfer in continuous processes of convective drying. Int. J. Heat Mass Transfer, V.34, No. 11. pp. 2883– 2889.
- Petrova Zh.O., Sniezhkin YU.F, Getmanyuk K.M. (2014) Investigation of adsorption processes of antioxidant plant powders. Scientific works Odessa National Academy Food Technolodgies, Iss. 45, V. 2, pp. 21-25 (in Ukrainian)
- Dmytrenko N.V., Dubovikova N.S., Sniezhkin YU.F, Mykhailyk V.A., Dekusha L.V., Vorobiov L.I. (2011) Study of the influence of water in food plant materials on the heat of evaporation. Scientific works Odessa National Academy Food Technolodgies, Iss. 40. V. 2, pp. 71-75 (in Ukrainian)
- Ginzburg A.S., Gromov M.A., Krasovskaya G.I. (1980) Thermophysical characteristics of food products. Directory, Moscow «Food industry», p. 288. (in Russian)
- Sniezhkin YU.F, Petrova Zh.O., Dmytrenko N.V., Getmanyuk K.M. (2013) Study of the influence of pre-arrangement of vegetable raw materials on the quality of dry product and heat of evaporation. Scientific works Odessa National Academy Food Technolodgies, Iss. 43, V. 2, pp. 4-6 (in Ukrainian)
- Petrova Zh.O., Sniezhkin YU.F, Samoilenko K.M. Investigation of evaporation heat from betanine-containing vegetable raw materials in the process of dehydration by the method of synchronous thermal analysis. Scientific works Odessa National Academy Food Technolodgies, Iss. 47, V. 2, pp. 33-38 (in Ukrainian)
- Ivanov S.A., Samoilenko K.M. (2017) Correction of the influence of unequal heat transfer conditions in cells when studying the heat of evaporation on a differential calorimeter. Journal «Scientific look into the future», Odessa, Iss. 5, V. 1, pp. 63-67. (in Russian)