У статті на основі наукової літератури, досліджень експертів та чинного законодавства України здійснено аналіз поняття та змісту фальсифікації товарів, зокрема молока, під час проведення експертизи. Висвітлено особливості призначення та проведення товарознавчої експертизи з метою виявлення фальсифікованої молочної продукції. Проаналізовано основні способи фальсифікації молока. Зокрема, проведення якісного аналізу наявності соди в молоці за допомогою індикаторів, виявлення біополімерів (таких як крохмаль, борошно тощо) у молочній продукції шляхом термічного впливу, а також використання якісного методу для встановлення наявності гідроген пероксиду. В процесі дослідження проаналізовано відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів, а також за фальсифікацію молока та молочної продукції.
Опрацьовано зміни щодо Вимог до безпечності і якості молока та молочних продуктів, які передбачають чіткі правила реалізації молока, механізми проведення лабораторних досліджень та випробувань сирого молока щодо залишків антибіотиків, точки замерзання та лужної фосфатази в процесі дослідження молока опісля термічної обробки. Важливим моментом стало затвердження специфічних функцій національної референс-лабораторії, яка покликана здійснювати організаційно-методичне керівництво, а також консультативну і практичну допомогу мережі лабораторій, уповноважених на дослідження сирого молока у межах програми контролю сирого молока.
- Васильчак С. В. Сегментація ринку молока та проблеми підвищення якості молочної продукції. Науковий вісник Українського державного лісотехнічного університету, 2004, вип. 14.7. С. 325–330.
- Дубініна А. А. Методи визначення фальсифікації товарів: підручник / [А. А. Дубініна, І. Ф. Овчиннікова, С. О. Дубініна та ін.]. К.: Видавничий дім “Професіонал”, 2010. С. 176–188.
- Донцова І. В., Гірняк Л. І., Лебединець В. Т., Бодак М. П. Проблеми якості питного молока різних товаровиробників. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_2011_12_25. (Дата звернення: 29.11.2024).
- Воробець М. М., Сачко А. В., Кобаса І. М. Ідентифікація та методи виявлення фальсифікації: навч. посіб. Чернівці: Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2017. 96 с.
- Ляпун Н. М., Коваленко Н. . Ідентифікація товарів та визначення фальсифікації продукції при проведенні судової товарознавчої експертизи. Молодий вчений. Юридичні науки. 2020. № 8 (84). С. 240–243.
- Малигіна В. Д. Основи експертизи продовольчих товарів: навч. посіб. К.: Кондор, 2009. 296 с.
- Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 р. № 1023-ХІІ. Дата оновлення: 16.08.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text (Дата звернення: 29.11.2024).
- Смоляр В. І. Харчова експертиза : підруч. К.: Здоров’я, 2005. 448 с.
- Чагаровський О. П. Фальсифікація молока. Методи визначення. Практичні рекомендації. Навч. посіб. / О. П. Чагаровський, Н. А. Ткаченко, Т. А. Лисогор. К.: НУХТ, 2016. 118 с.
- Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень: Наказ МЮУ від 8 жовтня 1998 р. № 53/5. Дата оновлення: 30.10.2024. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0705-98 (Дата звернення: 29.11.2024).
- Наказ Мінагрополітики від 11.07.2024 № 2033 “Про внесення змін до наказу Мінагрополітики від 12 березня 2019 року № 118. Дата оновлення: 30.10.2024. URL: https://zakononline.com.ua/documents/show/529461_774503 (Дата звернення: 29.11.2024).