В останні часи у світі все більше уваги приділяється одній з основних складових конкурентоспроможності продукції – її якості. Це зумовлено тим, що, враховуючи глобалізацію та відкритість ринків, на світовий ринок потрапляє все більша кількість різноманітної продукції і її якість виходить на перший план. До цього також спонукає доступність її вибору і вимогливість споживачів. Якість продукції можна охарактеризувати як сукупність нормованих властивостей продукції, які задовольняють певні потреби споживачів стосовно її цільового призначення й умов використання. Тому є всі підстави констатувати, що якість продукції визначається мірою співвідношення фактично досягнутого показника якості до його нормованого значення, яке сформовано запитами споживачів, вимогами стандартів, договорів, контрактів, і якщо вона є мірою, то її необхідно виміряти, визначити ступінь її відповідності.
В Україні одним з основних дієвих інструментів забезпечення якості будь-якої продукції визнана гармонізована з європейською система Технічного регулювання. Для забезпечення її функціонування прийнято низку національних нормативних актів і гармонізованих міжнародних стандартів, мета яких – впровадження у систему технічного регулювання прозорої конструктивної методології підтвердження якості продукції за допомогою оцінювання її відповідності встановленим вимогам.
[1] В. Андрійчук, “Економіка аграрних підприємств”, 2002. [Online]. Available: http://posibniki.com.ua/ post-yakist-produkciio.
[2] R. Kusserow, “Compliance Program Gap Analysis vs. Effectiveness Evaluation”, 2017. [Online]. Available: https://compliance.com/blog/compliance-program-gap-analysis-vs-effective...
[3] В. Кропивницький, “Технічне регулювання – основа розвитку сфери цивільного захисту”, 2016. Стандартизація. Сертифікація. Якість, том 4, с. 4–11, 2016. [Online]. Available: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ssia_2016_4_3
[4] В. Биба, Н. Тенецька, “Якість продукції як чинник конкурентоспроможності підприємства”, 2017. Економіка і суспільство, вип.12, с.171-176, 2017 [Online]. Available: http://www.economyandsociety.in.ua/journal/ 12_ukr/27.pdf
[5] ДП “УкрНДНЦ”. ДСТУ ISO 9000:2015 (ISO 9000:2015, IDT). Система управління якістю. Основні положення та словник термінів, Київ, Україна, 2016.
[6] Про метрологію і метрологічну діяльність. Закон України від 05.06.2014 номер 1314-VII. [Online]. Available: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1314-18.
[7] М. Микийчук, П. Столярчук, Т. Бубела, “Основні завдання та ознаки метрологічного забезпечення якості продукції”. Вимірювальна техніка та метрологія, вип. 74, с. 92–98, 2013.
[8] Про технічні регламенти та оцінку відповідності. Закон України від 15.01.2015 номер 124-VIII. [Online]. Available: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/124-19.
[9] Про затвердження модулів оцінки відповідності, які використовуються для розроблення процедур оцінки відповідності, та правил використання модулів оцінки відповідності. Постанова КМУ від 13.01.2016, номер 95. [Online]. Available: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/95-2016-%D0%BF.
[10] ДП “УкрНДНЦ”». ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT). Система управління якістю. Вимоги, Київ, Україна, 2016.
[11] ДП “УкрНДНЦ”. ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 (ISO/IEC 17025:2017, IDT). Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій, Київ, Україна, 2017.
[12] Держспоживстандарт України. ДСТУ ISO 10012:2005 (ISO 10012:2003, IDT). Системи керування вимірюванням. Вимоги до процесів вимірювання та вимірювального обладнання, Київ, Україна, 2007.
[13] ISO 9004:2018 Quality management – Quality of an organization – Guidance to achieve sustained success, 2018.