АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ РЕГІОНУ (НА ПРИКЛАДІ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА УКРАЇНИ)

1
Національний університет "Львівська політехніка"
2
Національний університет “Львівська політехніка”
3
Національний університет “Львівська політехніка”

У сучасних умовах економічної нестабільності, спричиненої як внутрішніми, так і зовнішніми факторами, харчова промисловість України відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки. Львівська область, маючи значний потенціал та вигідне географічне розташування, є одним із важливих центрів виробництва харчових продуктів. Однак галузь стикається з численними викликами, такими як порушення логістичних ланцюгів, зростання вартості сировини, недостатня модернізація підприємств і обмежений доступ до міжнародних ринків. Це зумовлює необхідність аналізу ключових проблем і пошуку шляхів підвищення стійкості галузі. Головною метою роботи є визначення ключових проблем функціонування підприємств харчової промисловості України та Львівської області. У процесі дослідження використано аналітичний підхід для визначення основних проблем галузі, статистичні методи для аналізу динаміки виробництва різних видів продукції, а також порівняльний аналіз для оцінки перспектив розвитку регіональної харчової промисловості.

1. Шостак Л. В., Слободянюк О. В. Перспективи розвитку вітчизняного бізнесу за умов цифровізації.Причорноморські економічні студії, 2021. Вип. 70. С.104–109.DOI:https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-154

2. Cherednichenko O. (2020). An analysis of the current state of the food industry of Ukraine and determining the prospects for its development. Modern Management Review XXV(1), 2020. Vol. 27. Р. 13–20. DOI:10.7862/rz.2020.mmr.2

3. Журавель Ю. В. (Розвиток харчової промисловості Львівської області: аналіз підприємницької діяльності. Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії, 2018. Вип. 2 (14). С. 62–67. URL: https://dspace.znu.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/12345/896/14.pdf?sequen...

4. Лупенко Ю. Стійкість харчової промисловості України в умовах війни підтверджує необхідність прискорення її розвитку. Національна академія аграрних наук України. 2025. Вип. 12. http://naas.gov.ua/newsukraine/?ELEMENT_ ID=8469

5. Голюк В. Я., Мегель Х. О. Сучасний стан та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості України. Економіка. Фінанси. Право. 2022. Вип. 10/1. С. 32–36. DOI: https://doi.org/10.37634/efp.2022.10(1).7

6. Мінакова О. О. Сучасний стан розвитку галузі харчової промисловості України. Науковий вісник Ужгородського національного університету, 2017. Вип. 11. С. 215–219. URL: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/ 11_2017ua/48.pdf

7. Гришина Л. О., Камінська Т. П. Аналіз сучасного рівня використання виробничого потенціалу харчової сфери економіки регіону. Молодий вчений, 2017. Вип. 4.4 (44.4). С. 21–26. URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/ 2017/ 4.4/6.pdf

8. Маркова С. В. Таксономічний аналіз управління життєзабезпечення підприємств харчової промисловості. Науковий вісник Ужгородського національного університету, 2020. Вип. 31. С. 179–183. DOI: https://doi.org/ 10.32782/ 2413-9971/2020-31-29

9. Індекс промислового виробництва. Мінфін. 2024. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/index/industrial/2024/

10. Обсяг реалізації промислової продукції в Україні в 2024. Мінфін. 2024. https://index.minfin.com.ua/ua/economy/trade/prod/

11. Рентабельність операційної та всієї діяльності підприємств за видами економічної діяльності. Державна служба статистики України. 2024. https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/fin/rodp/rodp_pr/rodp_p... pr_ 1218_u.htm

12. Статистичний щорічник Львівської області за 2021 р. Головне управління статистики у Львівській області. Львів, 2022. 304 с. https://drive.google.com/file/d/1F-lVVT14vBBmxsJXgbBEz2R9BVCpM6o6/view

13. Шостак Л. В., Бегун С. І., Ульяницький А. О. (2024). Аналіз ринку харчової промисловості у воєнний період. Економіка та суспільство, 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-96

14. Ангел Є. (2022). Харчова галузь найкраще зберігає свій потенціал і годує не лише громадян, а й економіку країни під час війни. URL: https://uadairy.com/harchova-galuz-najkrashhe-zberigaye-svij-potenczial-... (дата звернення: 31.03.2025).

15. Як вистояли українські харчові підприємства під час війни. 2023. URL: https://businessua.com/produkti-harchuvannya/83042yak-vistoyali-ukrainsk... (дата звернення: 31.03.2025).

16. Циган Р. М., Безпарточна В. І., Похила М. О. Тенденції та перспективи розвитку харчової промисловості в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки, 2015. Вип. 8. С. 283–287. URL:http://global-national.in.ua/archive/ 8-2015/58.pdf (дата звернення: 31.03.2025).

17. Сичевський М. П., Коваленко О. В. (2016). Чинники інноваційної конкурентоспроможності харчової промисловості в контексті глобалізації. Економіка АПК. Вип. 11. С. 60–67. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2016_11_12 (дата звернення: 31.03.2025).

18. Лагодієнко В. В., Голоднюк О. М., Мільчева В. В. Маркетингова стратегія виведення на ринок інноваційного продукту. Економіка харчової промисловості, 2018. Вип. 10 (2). С. 40–49. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/echp_ 2018_ 10_2_6 (дата звернення: 31.03.2025).

19. Стахурська С. А., Ткачук С. В., Стахурський В. О. (2020). Менеджмент змін у розвитку організації: підходи та моделі. Національна економіка. Інтелект ХХІ. 3. С. 102–107. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2020-3.20

20. Сусіденко В. Т., Болманенко О. О., Хащініна Г. О. Управління змінами в організаціях: підходи та інструменти в умовах воєнного стану в Україні. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 64. DOI:https://doi.org/ 10.32782/ 2524- 0072/ 2024-65-130