social relations

Соціальні детермінанти формування індивідуальної злочинної поведінки

У статті проаналізовано основні підстави й обставини, що штовхають громадян на правопорушення, а також умов, що виникають у суспільстві та формують певні причини, які спричиняють вчиненню правопорушення.

Правосвідомість та національна ідея – основа стабільного державно-правового розвитку суспільства

З’ясовано, що в основі української національної ідеї, серед інших чинників, лежить формування правосвідомого громадянина з правомірним вектором особистісного розвитку. Ми бачимо, що навіть в час війни українці намагаються контролювати дотримання норм права і закону. Активна діяльність усіх правоохоронних структур по забезпеченню правопорядку і попередженню неправомірної поведінки громадян свідчить про прагнення суспільства до правомірного, цивілізованого розвитку навіть в кризово-перехідний період існування нації.

Methodological dilemma definition of “socialization” in the philosophical-legal concept

The article is devoted to the social and philosophical analysis of the legal process of socialization and its basic categories; systematization of basic legal forms (adaptation, internalization, acculturation) features pravosotsializuyuchyh influence of various factors on individual, personal prerequisites socialization of Ukrainian society in the context of globalization changes. Analyzed the phenomenon of legal socialization as an objective and natural process of inclusion of the individual in social and legal relations as their subject.