феноменологія

Чуття, досвід та метафізика. Огляд праці Д. Папіно: Papineau, D. (2021). Metaphysics of Sensory Experience. Oxford: Oxford University Press. 163 pp.

 Розглянуто зміст монографії британського науковця й філософа, професора Лондонського королівського коледжу та університету Нью-Йорка, колишнього викладача кембридзького університету, Д. Папіно. Автор аналізує теорії чуттєвого сприйняття і досвіду, пояснює переваги та недоліки кожної з них, зокрема теорій наївного реалізму і репрезентаціоналізму.

Звертаючись до життя і творчості Романа Інґардена (Огляд колективної монографії “Філософія Романа Інґардена і сучасність” за ред. Дм. Шевчука. Остріг: Видавництво Національного університету “Острозька академія”, 2021).

Розглядається зміст та основна проблематика колективної монографії “Філософія Романа Інґардена і сучасність” за редакцією Дмитра Шевчука, в якій публікуються матеріали однойменної Міжнародної конференції (Луцьк, 8 жовтня 2020 року). У монографії аналізуються погляди відомого польського філософа, а також ті фундаментальні проблеми, якими він переймався, а це проблеми онтології, епістемології, антропології, аксіології, філософії літератури. Можна вважати, що авторам монографії вдалося досягнути мети: окреслено значення здобутку Р.

Концепт особистості: порівняльний аналіз філософсько-правових шкіл

У статті здійснено порівняльний аналіз концепту особистості основних філософсько-правових шкіл. Основоположник сучасного персоналізму Е. Муньє вважав, що “Я” людини є “первинною реальністю”, і вона, на його думку, є й передумовою, і дійсністю історичної творчості. Особистість – центр переорієнтування об’єктивного унiверсуму, хто досяг рівня особистісного існування, є суб’єктом створення власне людської реальності. Екзистенціалізм висуває унікальність людського буття, приділяючи велику увагу емоційному, духовному стану особистості.

Наведена поляризація як електромагнітне явище (загальна феноменологічна теорія)

Пройшло більше трьох десятиліть відколи геофізики почали розглядати наведену поляризацію як електромагнітне явище, що зумовило доцільність представлення оглядової доповіді, яка узагальнює цей досвід. Узагальнення проведене на основі запропонованої авторами загальної феноменологічної теорії електромагнітного поля в гетерогенному геологічному середовищі. Електромагнітні властивості такого середовища залежать від часу і частоти поля.