Хімічний склад і антиоксидантна активність ефірної олії з листя globularia alypum L. (айн-дефла, алжир)

2018;
: pp. 213-220
1
1 Laboratory of Fine Chemistry (L.F.C), Chemistry Department, Faculty of Exact and Applied Sciences, University of Oran 2 Biology Department, Faculty of Nature and Life Sciences, HassibaBenbouali University of Chlef 3 Centre of Analytical Research and Technology (CART) – LSM/Inorganic Analytical Chemistry, Department of Chemistry, University of Liège
2
Laboratory of Fine Chemistry (L.F.C), Chemistry Department, Faculty of Exact and Applied Sciences, University of Oran
3
Centre of Analytical Research and Technology (CART) – LSM/Inorganic Analytical Chemistry, Department of Chemistry, University of Liège
4
Centre of Analytical Research and Technology (CART) – LSM/Inorganic Analytical Chemistry, Department of Chemistry, University of Liège
5
Centre of Analytical Research and Technology (CART) – LSM/Inorganic Analytical Chemistry, Department of Chemistry, University of Liège

З використанням ГХ/МС методу проведений аналіз хімічного складу ефірної олії, отриманої внаслідок гідродистиляції висушеного листя Globularia alypum L., з виходом 2,10±0,09 %. Визначено 60 компонентів, які представляють 99,04 % від загальної кількості олії. Для оцінювання антиоксидантної активності застосовано три різні підходи: вловлювання вільними радикалами 2,2-дифеніл-1-пікрилгідразилу (DPPH), тест-системи знебарвлювання -каротину (BCB) та аналіз антиокиснювальної здатності (FRAP). Проведено порівняння одержаного антиоксиданту з антиоксидантною синтетичною аскорбіновою кислотою. Показано, що ефірна олія G.alypum проявляє непогані антиоксидантні властивості.

[1] Boulos L.: Medicinal Plants of North Africa. Reference Publications Inc. Algonac, Michigan 1983.

[2] Khantouche L., Motri S., Mejri M., Ben Abderabba M.: J. New Sci., 2015, 24, 1086.

[3] Boutiti A., Benguerba A., Kitouni R. et al.: Chem. Nat. Compd., 2008, 44, 543. https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7
https://doi.org/10.1007/s10600-008-9119-7

[4] Chograni H., Riahi L., Zaouali Y., Boussaid M.: Afr. J. Ecol., 2012, 51, 343. https://doi.org/10.1111/aje.12041
https://doi.org/10.1111/aje.12041

[5] Es-Safi N., Khlifi S., Kollmann A. et al.: Chem. Pharm. Bull., 2006, 54, 85. https://doi.org/10.1248/cpb.54.85
https://doi.org/10.1248/cpb.54.85

[6] Amessis-Ouchemoukh N., Abu-Reidah I., Quirantes-Piné R. et al.: Phytochem. Analysis, 2014, 25, 105. https://doi.org/10.1002/pca.2506
https://doi.org/10.1002/pca.2506

[7] Merghache S., Zerriouh M., Merghache D. et al.: J. Appl. Pharm. Sci., 2013, 3, 001. https://doi.org/10.7324/JAPS.2013.3401

[8] Beniston N., Beniston W.: Fleurs d'Algérie. Entreprise nationale du livre. Alger 1984, 53.

[9] Hammiche V., Merad R., Azzouz M.: Plantes Toxiques à Usage Médicinal du Pourtour Méditerranéen. Springer-Verlag. Paris 2013, 133-136.
https://doi.org/10.1007/978-2-8178-0375-3_19

[10] Skim F., Kaaya A., Jaouhari J. et al.: Fitoterapia, 1999, 70, 382. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1
https://doi.org/10.1016/S0367-326X(99)00058-1

[11] Jouad H., Maghrani M., Eddouks M.: J. Ethnopharmacol., 2002, 81, 351. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6
https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00118-6

[12] Boussoualim N., Trabsa H., Krache I. et al.: J. Appl. Pharm. Sci., 2016, 6, 159. https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422
https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.60422

[13] Allali H., Benmehdi H., Dib M. et al.: Asian J. Chem., 2008, 20, 2701.

[14] Baba Aissa F.: Encyclopédie des plantes utiles. Flore d'Algérie et du Maghreb. Librairie moderne. Rouiba, Alger 1999, 125.

[15] Zennaki S., Krouf S., Taleb Senouci D., Bouchenak M.: J. Complement. Integr. Med., 2009, 6, 344. https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306
https://doi.org/10.2202/1553-3840.1306

[16] Taleb-Dida N., Krouf D., Bouchenak M.: Nutr. Res., 2011, 31, 488. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005
https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.05.005

[17] Khalifi Taghzouti O., Balouiri M., Ouedrhiri W. et al.: J. Mater. Environ. Sci., 2016, 7, 1988.

[18] Touaibia M., Chaouch F.: Nature & Technology Revue B : Agronomic & Biological Sciences, 2016, 14, 02.

[19] Bello R., Moreno L., Primo-Yufera E., Esplugues J.: Phytother. Res., 2002, 16, 389. https://doi.org/10.1002/ptr.918
https://doi.org/10.1002/ptr.918

[20] Caldes G., Prescot A., King J.: Planta Med., 1975, 27, 72. https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763
https://doi.org/10.1055/s-0028-1097763

[21] Fehri B., Tebbett I., Freiburger B., Karlix J.: Phytother. Res., 1996, 10, 539. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A

[22] Fehri B., Aiache J.: J. Nat. Prod., 2010, 3,141.

[23] Chokri A., Doukali K., El Abida K., Ben Cheikh R.: Int. J. Pharm., 2010, 6, 608.
https://doi.org/10.3923/ijp.2010.608.615

[24] Harzallah H., Neffati A., Skandrani I. et al. J. Med. Plants Res., 2010, 19, 2048. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A
https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199609)10:6<539::AID-PTR898>3.0.CO;2-A

[25] Khlifi D., Hamdi M., El Hayouni A. et al.: Molecules, 2011, 16, 10592. https://doi.org/10.3390/molecules161210592
https://doi.org/10.3390/molecules161210592

[26] Khlifi D., Sghaierc R., Laouni D. et al.: J. Med. Bioeng., 2013, 2, 232. https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237
https://doi.org/10.12720/jomb.2.4.232-237

[27] McLafferty F., Stauffer D.: The Wiley/Nbs Registry of Mass Spectral Data. Wiley J & Sons. New York 1989.

[28] BACIS. ESO 2000. The Complete Database of Essential Oils. Boelens Aroma Chemical Information Service. Huizen, the Netherlands 1999.

[29] AFNOR (Association Française de Normalisation). Huiles Essentielles.AFNOR. Paris 2007.

[30] Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset C.: Lebensm.-Wiss. u.-Technol., 1995, 28, 25. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5
https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5

[31] Blois M.: Nature, 1958, 181, 1199. https://doi.org/10.1038/1811199a0
https://doi.org/10.1038/1811199a0

[32] Marco G.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1968, 45, 594. https://doi.org/10.1007/BF02668958
https://doi.org/10.1007/BF02668958

[33] Miller H.: J. Am. Oil. Chem. Soc., 1971, 48, 91. https://doi.org/10.1007/BF02635693
https://doi.org/10.1007/BF02635693

[34] Oyaizu M.: Jpn. J. Nutr. Diet., 1986, 44, 307. https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307
https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.44.307

[35] Ramdani M., Lograda T., Ounoughi A. et al.: Int. J. Curr. Microbiol. Appl. Sci., 2014, 3, 306.

[36] Barhouchi B., Aoudi S., Abdi A.: J. Chem. Pharm. Res., 2014, 6, 776.