міжнародне гуманітарне право

Недоліки «гуманітарної дипломатії» у сфері захисту військовополонених

В статті проведено узагальнений аналіз недоліків функціонування гуманітарних дипломатичних інституцій у сфері захисту прав та свобод військовополонених.

Як Росія порушує міжнародне право через вторгнення до України

Анотація: Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія росії проти України. І хоча російська армія не досягла поставлених на початку вторгнення Кремлем цілей, вже більше 600 днів війна триває проти України, забравши життя майже 10 тисяч цивільних (без даних щодо окупованих територій) та змусивши покинути Україну близько 8 млн. громадян.

Автор наголошує, що російсько-українська війна відкрила скриньку Пандори, адже ця війна не лише вплине на сторони конфлікту, але й безперечно змінить світ у найближчі десятиліття.

Правове регулювання статусу військовополонених відповідно до норм міжнародного гуманітарного права: історична та сучасна ретроспектива

Анотація. Стаття присвячена дослідженню діючих в Україні норм міжнародного гуманітарного права стосовно військовополонених та історія їх імплементації в українське правове поле. Проводиться грунтовний аналіз норм міжнародного гуманітарного права та їх імплементації в національне законодавство.

Ефективність правил ведення війни та норм міжнародного гуманітарного права: аналіз сучасної доктрини

У статті аналізуються сучасні наукові позиції фахівців у сфері міжнародного права щодо ефективності норм міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту.

Діяльність МКЧХ у період збройних конфліктів

Розглядається питання функціонування МКЧХ. Вказується на принципи
функціонування. Акцентовано увагу саме на діяльності МКЧХ під час збройного
конфлікту.