оборонні споруди

ВЛАСТИВОСТІ АРХІТЕКТУРНО-МІСТОБУДІВНОГО ТВОРЕННЯ СЕРЕДМІСТЬ У ОДНОЙМЕННИХ МІСТАХ ДЕРАЖНЕ І ДЕРАЖНЯ

Розглянуто властивості архітектурно-містобудівного творення середмістя у історичних містах Деражне і Деражня. З’ясовано, що у Деражне замок розташовувався в південній частині сьогоднішнього села, на клиновому виступі утвореному в місці впадіння струмка у річку Горинь. Середмістя стояло на північний схід від замку. Його територія мала ознаки регулярного прямокутника, а брами розташовувалися у західній та північній сторонах оборонного периметра.

ОСОБЛИВОСТІ ФОРТИФІКАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ІНКАСТЕЛЬОВАНОГО КОМПЛЕКСУ ХРЕСТОВОЗДВИЖЕНСЬКОГО МОНАСТИРЯ СКИТ МАНЯВСЬКИЙ

У статті за результатами вивчення іконографічних, картографічних джерел та натурних обстежень розглядається структура, розпланувальні характеристики та система оборони інкастельованого комплексу Хрестовоздвиженського монастиря Скит Манявський, що був закладений як обитель православних монахів-пустельників у лісовому масиві передгір’я Карпат на землях села Маняви в Галицькому повіті Галицької землі Руського воєводства у період пізнього середньовіччя.

МОНАСТИР ЧСВВ УЩЕПЛОТАХ. ІСТОРІЯ, АРХІТЕКТУРА ТА ПРОБЛЕМАТИКА ЗБЕРЕЖЕННЯ

Розглянуто маловідомий монастир у Щеплотах. Виконано камеральні та натурні дослідження з гіпотетичною реконструкцією вигляду монастиря на час існування. Окреслено проблематику та шляхи збереження монастирища та реліктів оборонної системи.

ОСОБЛИВОСТІ ОБОРОННИХ МОНАСТИРІВ ОРДЕНУ БЕРНАРДИНІВ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ У XVII–XVIII СТОЛІТТЯХ

Надійні оборонні споруди у XVII–XVIII на теренах Західної України були запорукою стабільного функціонування замку, міста чи монастиря. Монастирські комплекси активно домінували у просторі населених пунктів чи ландшафту. Обителі оо. бернардинів були одними з найчисленніших осередків серед орденів західного обряду на території дослідження та в силу різних чинників відігравали активну оборонну роль у системі захисту міст та навколишніх теренів. Оборонні споруди, окрім захисту, визначали територію об’єкта.

ОБОРОННІ СПОРУДИ МОНАСТИРІВ ОО. БЕРНАРДИНІВ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ У XVII-XVIII СТОЛІТТЯХ

У статті на основі камеральних та натурних досліджень проведено аналіз ландшафтного та містобудівного розташування монастирів оо. Бернардинів, розкрито раніше невідомі факти про існування та функціонування окремих монастирських фортифікаційних елементів, визначено особливості оборонних споруд ордену.