зовнішньоекономічна діяльність

Оцінювання впливу ризиків зовнішньоекономічної діяльності

Розглянуто різні підходи щодо сутності трактування поняття «ризик». Охарактеризовано різні види ризиків, які можуть впливати на підприємство при здійсненні ним зовнішньоекономічної діяльності. Сформовано процес оцінювання впливу ризиків зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних компаній через формування системи показників. Описано кожен окремий етап рекомендованого процесу. Наведено характеристику якісного та кількісного методу оцінювання. Підкреслено, що вибір ризиків, і відповідно, показників їх оцінювання залежить від об’єкту дослідження, отриманої інформації та призначення.

Проблеми вибору та реалізації стратегій конкурентоспроможності у контексті забезпечення розвитку тов «УА.Консалтинг» на європейських ринках

У статті досліджуються сутність конкурентоспроможності та вибору ефективної конкурентної стратегії на основі літературних джерел, наукових досліджень, а також чинних нормативно-правових актів. Авторами розглядаються проблеми вибору та реалізації стратегії конкурентоспроможності з якими зустрічається підприємство в умовах сьогодення, розробляються плани розв’язку існуючих проблем та шляхи їх вирішення. У статті також надається обґрунтування результативності рекомендованих заходів та переваги й недоліки від їх впровадження.

Оцінювання ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства (на прикладі ПрАТ «Могилів-Подільський консервний завод»)

Для українських підприємств сьогодні, в умовах війни, активізація ЗЕД та підвищення її ефективності є критично важливими завданнями. У статті здійснено дослідження різних підходів до оцінювання ефективності та результативності ЗЕД підприємств. На прикладі ПрАТ «Могилів-Подільський консервний завод» продемонстровано застосування пропонованої методики оцінювання ефективності ЗЕД із оптимізацією системи критеріїв і показників аналізу, а також пошуку резервів підвищення експортного потенціалу, і відповідно й ефективності експортної діяльності загалом.

Ціннісно-цільове управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства: модель та проблеми застосування

Розглянуто особливості застосування ціннісно-цільової моделі в управлінні зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Досліджено модель ціннісно-цільового управління зовнішньоекономічною діяльністю, її складові елементи, а також ключові аспекти застосування у практичній діяльності підприємства.

Лін менеджмент в умовах економічного зростання та розвитку

Досліджено особливості та принципи застосування lean менеджменту. Виявлено причини упровадження lean концепції, а також склад lean команди. Сформовано рекоме- ндації щодо впровадження системи lean менеджменту на підприємстві з метою економіч- ного зростання в умовах розвитку та впровадження нових видів зовнішньоекономічної діяльності.

Особливості митного оформлення вантажів у митному режимі «митний склад»

The essence and features of the customs regime “customs warehouse” in modern conditions of foreign economic activity are investigated. The sequence of stages of customs clearance of goods in the customs regime “customs warehouse” is clarified. The problems of “customs warehouses” and the peculiarities of placing goods in the customs warehouse, as well as the peculiarities of storage of goods, the permissible terms of their storage and the list of necessary documentation are analyzed.

ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЗАХОДІВ НЕТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Досліджено особливості класифікації та використання заходів нетарифного регулювання. Встановлено, що єдиної прийнятої у всьому світі класифікації заходів нетарифного регулювання поки що не вироблено, а найбільш популярними та вживаними класифікаціями є класифікації розроблені Світовою організацією торгівлі (СОТ), Міжнародною конференцією з торгівлі і розвитку ООН (ЮНКТАД), Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Тарифною комісією США.