Природні глибокоевтектичні розчинники в процесі екстракції

2016;
: сс. 601 – 606
https://doi.org/10.23939/chcht10.04si.601
Надіслано: Вересень 02, 2016
Переглянуто: Вересень 12, 2016
Прийнято: Вересень 30, 2016
Authors: 

Katarzyna Owczarek, Natalia Szczepanska, Justyna Plotka-Wasylka, Malgorzata Rutkowska, Olena Shyshchak, Michael Bratychak and Jacek Namiesnik

Katarzyna Owczarek-1, Natalia Szczepanska-1, Justyna Plotka-Wasylka-1, Malgorzata Rutkowska-1, Olena Shyshchak-2, Michael Bratychak-2 and Jacek Namiesnik-1

  1. Gdansk University of Technology, 11/12 Narutowicza St., 80-233 Gdansk, Poland; plotkajustyna@gmail.com
  2. Lviv Polytechnic National University, 12 S.Bandery St., 79013 Lviv, Ukraine

Показано, що розроблення нових, екологічно чистих розчинників, які відповідали б технологічним та економічним вимогам, є найпопулярнішим аспектом зеленої хімії. Природні глибоко евтектичні розчинники (NADES) повністю відповідають принципам зеленої хімії. Ці розчинники мають багато переваг, в тому числі біодеградабельність, низьку токсичність, стійкість, низьку вартість та простоту приготування. У статті приведено огляд відомостей про NADES з особливим акцентом на застосуванні у процесах екстракції і подальших перспектив як дійсно стійких розчинників.

[1] Radosevic K., Curko N., Srcek V.G. et al.: LWT –Food Sci. Technol., 2016, 73, 45.
[2] Tobiszewski M., Mechlinska A. and Namiesnik J.: Chem. Soc. Rev., 2010, 39, 2869.
[3] Pena-Pereira F., Kloskowski A. and Namiesnik J.: Green Chem., 2015, 17, 3687.
[4] Galuszka A., Migaszewski Z. and Namiesnik J.: Trends Anal. Chem., 2013, 50, 78.
[5] Tobiszewski M., Marc M., Galuszka A. et al.: Molecules, 2015, 20, 10928.
[6] Ho T., Canestraro A. and Anderson J.: Anal. Chim. Acta, 2011, 695, 18.
[7] Pena-Pereira F. and Namiesnik J.: Chem. Sus. Chem., 2014, 7, 1784.
[8] Paiva A.,Craveiro R., Aroso I. et al.: ACS Sustain. Chem. Eng., 2014, 2, 1063.
[9] Marcinkowski L., Pena-Pereira F., Kloskowski A. et al.:Trends Anal. Chem., 2015, 72, 153.
[10] Kudlak B., Owczarek K. and Namiesnik J.: Environ. Sci. Pollut. Res., 2015, 22, 1.
[11] Abbott A., Capper G., Davies D. et al.: Chem. Commun., 2003, 9, 70.
[12] Dai Y., Witkamp G.-J., Verpoorte R. et al.: Anal. Chem., 2013, 85, 6272.
[13] Choi Y., van Spronsen J., Dai Y. et al.: Plant Physiol., 2011, 156, 1701.
[14] Gill I. and Vulfson E.: Trend. Biotechnol., 1994, 12, 118.
[15] Lopezfandino R., Gill I. and Vulfson E.: Biotechnol. Bioeng., 1994, 43, 1024.
[16] Davey R., Garside J., Hilton A. et al.: Nature, 1995, 375, 664.
[17] Erbeldinger M., Ni X. and Halling P.: Enzyme Microb. Technol., 1998, 23, 141.
[18] Stott P., Williams C. and Barry B.: J. Control. Release, 1998, 50, 297.
[19] Abbott A., Boothby D., Capper G. et al.: J. Am. Chem. Soc., 2004, 126, 9142.
[20] Lindberg D., Revenga M. and Widersten M.: J. Biotechnol., 2010, 147, 169.
[21] Zhao H., Zhang C. and Crittle T.: J. Mol. Catal. B, 2013, 85-86, 243.
[22] Durand E., Lecomte J. and Villeneuve P.: Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2013, 115, 379.
[23] Durand E., Lecomte J., Barea B. et al.: Green Chem., 2013, 15, 2275.
[24] Krystof M., Perez-Saanchez M. and Dominguez de Maria P.: Chem. Sus. Chem., 2013, 6, 630.
[25] Parnham E., Drylie E., Wheatley P. et al.: Angew. Chem. Int. Edit., 2006, 45, 4962.
[26] Liu L., Wragg D., Zhang H. et al.: Dalt. Trans., 2009, 34, 6715.
[27] Liu L., Li Y., Wei H., Dong M. et al.: Angew. Chem. Int. Edit., 2009, 48, 2206.
[28] Drylie E., Wragg D., Parnham E. et al.: Angew. Chem. Int. Edit., 2007, 46, 7839.
[29] LeSuer R. and Nkuku C.: Abstr. Pap. Am. Chem. Soc., 2007, 233, 224.
[31] Clouthier C. and Pelletier J.: Chem. Soc. Rev., 2012, 41, 1585.
[32] Espino M., de los Angeles Fernandez M., Gomez F. et al.: Trends Anal. Chem., 2016, 76, 126.
[33] Francisco M., van den Bruinhorst A. and Kroon M.: Angew. Chem. Int. Edit., 2013, 52, 3074.
[34] Abbott A., Frisch G., Hartley J. et al.: Green Chem., 2011, 13, 471.
[35] Dai Y., van Spronsen J., Witkamp G. et al.: Anal. Chim. Acta, 2013, 766, 61.
[36] Dai Y., Witkamp G., Verpoorte R. et al.: Food Chem., 2015, 187, 14.
[37] Dai Y., Verpoorte R. and Choi Y.: Food Chem., 2014, 159, 116.
[38] Martins M., Aroso I., Reis R. et al.: AIChE J., 2014, 60, 3701.
[39] Wei Z., Qi X., Li T. et al.: Sep. Purif. Technol., 2015, 149, 237.
[40] Wei Z., Wang X., Peng X. et al.: Ind. Crops Prod., 2015, 63, 175.
[41] Gutierrez M., Ferrer M., Mateo C. et al.: Langmuir, 2009, 25, 5509.
[42] Francisco M., van den Bruinhorst A. and Kroon M.: Green Chem., 2012, 14, 2153.
[43] Pham T., Cho H.-W. and Yun Y.-S.: Water Res., 2010, 44, 352.
[44] Stolte S., Matzke M., Arning J. et al.: Green Chem., 2007, 9, 1170.
[45] Zhang Q., de Oliveira Vigier K., Royer S. et al.: Chem. Soc. Rev., 2012, 41, 7108.
[46] Dai Y., Rozena E., Vertpoore R. et al.: J. Chromatogr. A, 2016, 1434, 50.
[47] Nam M., Zhao J., Lee M. et al.: Green Chem., 2015, 17, 1718.
[48] Azizi N., Batebi E., Bagherpour S. et al.: RSC Adv., 2012, 2, 2289.
[49] Wagle D., Zhao H. and Baker G.: Acc. Chem. Res., 2014, 47, 2299.