екстракція

Оптимізація процесу екстракції толуольного екстракту та гумінових кислот з бурого вугілля

Лігніт (буре вугілля) є перспективним джерелом гумінових кислот (ГК) і толуолорозчинних екстрактів (бітум «А»), які застосовують як ґрунтові кондиціонери/біостимулятори (ГК) та гідрофобні покриття або полімерні добавки (толуольний екстракт). У цьому дослідженні оптимізовано їхню послідовну екстракцію з українського лігніту, оцінюючи компроміси виходу та структурні властивості. Було протестовано чотири варіанти екстракції.

Отримання біологічно активних сполук екстрагуванням коренів валеріани

Дієвим способом одержання біологічно активних речовин з рослинної сировини, не змінюючи їхню оптичну ізомерію, є екстрагування. Представлено результати вивчення умов досягнення рівноваги під час екстрагування ізовалеріанової кислоти з коренів і кореневищ валеріани. Показано вплив хімічної структури ізовалеріанової кислоти та природи екстрагенту на умови досягнення рівноваги. Так, у ході екстрагування коренів і кореневищ валеріани 70% етиловим спиртом отримуємо традиційний випадок екстракційного процесу, а саме: рівноважну пряму типу Ср.

Mathematical modeling of the extraction process of target components from yeast biomass

A generalized mathematical model of the process of extraction of target components from yeast biomass (carbohydrates, lipids and ribonucleic acids)has been developed on the basis of experimental studies.  It is substantiated that the theoretical provisions are satisfactorily consistent with the experimental results of the research.  The obtained model allows to describe with sufficient accuracy the kinetics of extraction of carbohydrates, lipids and ribonucleic acids from yeast biomass, to determine the yield of the extract and to predict the optimal time of extraction

STUDY OF THE EFFECTIVENESS OF BIOSURFACTANT FROM THE CULTURE LIQUID OF BACILLUS SUBTILIS SP. IN THE EXTRACTION OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES OF THYMUS SERPYLLUM L.

This work presents a study of the effectiveness of biosurfactant from the culture liquid of Bacillus subtilis sp. on the extraction of biologically active substances in the extraction of thyme Thymus serpyllum L. Ethanol extracts of plant material were obtained by maceration with the addition of biosurfactant in the amount of 0.01% to 0.1% and a corresponding increase in the yield of extractive substances was recorded by the gravimetric method in the range from 2 to 12 %.

DEVELOPMENT OF ENVIRONMENTALLY SAFE TECHNOLOGIES FOR THE EXTRACTION OF PLANT RAW MATERIALS

The peculiarity of solid bodies of organic origin, in contrast to solid bodies of mineral origin, is that their internal structure is characterized by the presence of two spaces - cellular and intercellular. Such bodies tend to swell upon contact with the extractant. The phenomenon of swelling, during extraction, is always accompanied by the dissolution of target substances contained in the cellular and intercellular space.

Фізико-математична мoдель екстрагування цільового компонента з прямолінійних капілярів

Досліджено екстрагування твердого компонента з прямолінійного капіляра. Підтверджено наявність двох зон екстрагування: конвективної та молекулярно-дифузійної. Досліджено вплив вакуумування системи на швидкість екстрагування. Показано збільшення зони конвекції під час вакуумування внаслідок виникнення бульбашок пароподібної фази. Визначено коефіцієнти масовіддачі для конвективної зони. Наведено математичну модель молекулярно-дифузійної стадії з врахуванням нелінійної зміни концентрації компонента у рідині внаслідок переміщення границі екстрагування.

Вплив умов екстракції на якісний склад рослинних олій

Досліджено вплив умов одержання ріпакової та соєвої олій методом екстракції у системі «тверде тіло – рідина» на якісний склад одержаних рослинних масел. Визначено основні хімічні константи (кислотне число, йодне число, естерне число, число омилення) та оптичні властивості (рефрактометричний показник заломлення та UV-Vis-спектри) для ріпакової та соєвої олій, одержаних екстракцією, при використанні хлористого метилену як розчинника із вихідної рослинної сировини різного ступеня подрібнення (0,2; 0,5 i 1,0 мм) та суміші подрібнених зернових фракцій.

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СТУПЕНЯ ПОДРІБНЕННЯ ТА ПРИРОДИ ПОЛЯРНИХ РОЗЧИННИКІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИЛУЧЕННЯ ОЛІЇЗ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ЕКСТРАКЦІЙНИМ МЕТОДОМ

У статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти були використані полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу представлено у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу.

ЕКСТРАКЦІЙНЕ ВИЛУЧЕННЯ ОЛІЇ З НАСІННЯ СОНЯШНИКА, МЕХАНІЗМ ТА КІНЕТИКА ПРОЦЕСУ

Наведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається як з внутрішньо-дифузійного так і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів з насіння більшості видів рослинної сировини.

PROBLEM OF DISPOSAL OF ORGANOCHLORINE WASTE OF VINYL CHLORIDE PRODUCTION

The sources of organochlorine waste formation, its toxicity, and environmental impact are analyzed, and methods of its disposal are considered. The composition of insoluble compounds in the stillage residues of the dichloroethane rectification stage before incineration is determined, and the method of their extraction is proposed.