Дослідження ринку меду в Україні та США

2025;
: cc. 373 - 386
1
Національний університет «Львівська політехніка», Україна
2
Національний університет «Львівська політехніка», Україна

Метою даного дослідження є проведення компаративного аналізу ринку меду в Україні та США в частині оцінювання обсягів виробництва та рівнів споживання, динаміки обсягів експорту та ім- порту, ідентифікації ринкових тенденцій та впливу нормативно-правової бази на галузь. Це до- слідження має на меті визначити ключові фактори, що впливають на ринкові показники в обох країнах, та висвітлити можливості для зростання та розвитку співпраці між учасниками досліджу- ваних ринків.
Для досягнення мети дослідження використано низку наукових методів для забезпечення концептуальної цілісності дослідження, а саме: системний метод, методи діалектичної логіки, індукції, дедукції, порівняльного статистичного аналізу та проблемно-орієнтований метод. Для оцінки інтенсивності конкуренції на ринку меду в умовах економічної нестабільності було застосовано кількісні показники концентрації: індекс Герфіндаля-Гіршмана, індекс Лінда та індекс Джині.
Визначено особливості економічної кон’юнктури українського ринку меду та ринку меду США. Виявлено ключові особливості та фактори, що впливають на розвиток цих ринків з метою оптимізації їх експортних стратегій. У статті проаналізовано обсяги виробництва та споживання меду в Україні та США, визначено особливості експортно-імпортної діяльності виробників меду на досліджуваних ринках меду. Проведено розрахунок часток провідних підприємств на ринку меду в Україні та США у 2022-2023 роках за параметром доходу від обсягів реалізації меду. Проведено оцінку концентрації ринку меду України та ринку меду США за допомогою індексних методів оцінки. За результатами оцінки запропоновано стратегічні напрями розвитку ринків меду України та США.
Дослідження надає практичні рекомендації для зацікавлених сторін на обох ринках меду. Для українських виробників рекомендовано підвищити стандарти якості та брендинг, щоб проникнути на преміум-сегменти ринку меду. Для зацікавлених сторін у США вирішення питань автентичності меду та підтримка місцевих бджолярів можуть зміцнити внутрішнє виробництво. Співпраця між двома країнами може призвести до обміну знаннями та вдосконалення ринкових стратегій.
У статті наведена компарація ринків меду в Україні та США: аналізуються показники обсягів виробництва, експорту та імпорту медової продукції; оцінюється концентрація ринків меду за допомогою індексу Герфіндаля-Гіршмана, індексу концентрації, індексу Лінди та індексу Джинні. Визначаються компанії, які займають найбільшу частку досліджуваних ринків, склад ядра ринку досліджуваних країн та нерівномірності розподілу між лідерами ринку. Висновки та пропозиції, надані за результатами дослідження, рекомендовані для розширення співпраці між учасниками ринків меду обох країн та стейкхолдерам, які проявляють економічний інтерес до вивчення даного ринку.

  1. Веселовська Г.В., Гайдаєнко І.І., Жигайло І.В. та ін. (2020). Контроль якості та безпеки продукції бджільництва. Аграрна наука та харчова промисловість, 6, 5−11 (дата звернення: 10 грудня 2024).
  2. Данкевич В., Данкевич Є., Пивовар П. (2018). Формування кон’юнктури світового ринку меду: сучасний стан і перспективи для українських експортерів. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 4 (2), 37-54 (дата звернення: 9 грудня 2024).
  3. Демчак І. М., Митченок О. О., Трофімова Г. В., Майданюк О. Е. (2020). Україна-ЄС: тенденції торгівлі агропродовольчими товарами. Київ: НДІ “Украгропромпродуктивність”.
  4. Дребот О.І., Височанська М.Я. (2022). Еколого-економічні основи збалансованості розвитку бджільництва. Збалансоване природокористування, 4, 24−31. (дата звернення 9 грудня 2024).
  5. Духницький В. Б., Духницький Б. В.(2022). Оцінка ролі України на світовому ринку меду, 2, 77−84. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202002084 (дата звернення 9 грудня 2024).
  6. Зовнішня торгівля України із зазначенням основних країн–контрагентів. Державна фіскальна служба України. URL: http://sfs.gov.ua/ms/f3 (дата звернення 9 грудня 2024).
  7. Куць Т. В., Макарчук О. Г. (2023). Ринок меду в Україні: особливості функціонування та проблеми в сучасних умовах, 48. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-48 (дата звернення 9 грудня 2024).
  8. Луців Н., Жолинська Г., Сеник Л. (2022). Ринок меду. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36) 04 https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-48 (дата звернення 9 грудня 2024).
  9. Михайлова Л. І., Гриценко В. Л. (2018). Організаційно-економічні засади функціонування ринку продукції бджільництва. Економіка АПК, 8, 35−43 (дата звернення 9 грудня 2024).
  10. Міністерство фінансів України. URL: https://bank.gov.ua/ua/markets/exchangerates
  11. Мірзоєва Т. В., Ільків Т. А. (2023). Ризики та перспективи розвитку бджільництва в Україні. 56. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-73
  12. Негода Ю., Гузь М. (2023). Ринок органічної продукції в Україні. Економіка та суспільство, 54. DOI:    https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-34
  13. Опендатабот: [Веб-сайт]. URL: https://opendatabot.ua/.
  14. Поліщук, В.І., Перестюк, О.В., Поліщук, О.В. та ін. (2018). Напрями розвитку біологічних продуктів на основі бджільництва. Вісник ЖНАЕУ. Т. 2(72).1, 33−42. (дата звернення 9 грудня 2024)
  15. Пугачов М. І. (2017). Аграрний сектор економіки України в умовах інституційних змін. Економіка АПК. 5, 12−18. (дата звернення 10 грудня 2024)
  16. Свиноус І. В., Присяжнюк Н. М., Федорук Ю. В., Лозінський М. В., Федорук Н. М. (2023). Сучасний стан світового ринку меду та місце України в ньому. 21. DOI: https://doi.org/10.36059/978-966-397-336-4-40
  17. Свиноус І. В., Присяжнюк Н. М., Федорук Ю. В., Лозінський М. В., Горчанок А. В. (2023). Організаційно-економічні засади розвитку бджолярства, як складової аграрного ринку України. 21. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2023.21.39
  18. Свиноус І. В., Присяжнюк Н.М., Слободенюк О. І., Федорук Н. М., Покотило І. А. (2023). Світовий ринок органічного меду – виклики для України. Ефективна економіка.(дата звернення 10 грудня 2024).
  19. Свиноус І. В., Свиноус Н. І. (2023). Розвиток кооперації як основи формування товарної пропозиції на ринку меду в Україні. Економічний аналіз.33 (2). (дата звернення 9 грудня 2024).
  20. Старостіна А. О., Біловодська О. А., Шкіря А. (2021). Особливості бізнес-середовища виробника меду на споживчому українському ринку. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм.(14), 96–106. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-10
  21. Чміль А. С. (2019). Динаміка виробництва та експорту меду в Україні. 28 (2), 131-134. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2019-28-55
  22. Чміль А. С. (2020). Ресурсний потенціал галузі бджільництва Причорноморського регіону, Причорноморські економічні студії. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій.49, 125-128. (дата звернення 9 грудня 2024).
  23. Шульган М. Я. Обліково-статистичний аспект експорту меду: реалії сьогодення. 146-150. DOI: https://doi.org/10.36059/978-966-397-336-4-40
  24. Chmil А. (2018) Formation of an export strategy for the development of beekeeping industry in Ukraine.14th International Conference of the Association of the Economic Universities of South and Estern Europe and the Black Sea Region (ASECU); Nitra, Slovak Republic. 1, 2613-2622. (дата звернення: 9 грудня 2024).
  25. FAOSTAT (2020): Trade. Crops and livestock products. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistical database. (дата звернення: 9 грудня 2024).
  26. FAOSTAT. URL: http://www.fao.org/faostat/en.
  27. FiBL Statistics – European and global organic farming statistics. URL: https://statistics.fibl.org.
  28. García, N.L.(2018)The Current Situation on the International Honey Market. Bee World. [Google Scholar] [CrossRef] 95, 89–94. (дата звернення 9 грудня 2024).
  29. Makarchuk, O., Kuts, T.(2023) The current state and main directions of development of the beekeeping industry. Bioeconomy and agrarian business.14(2), 126-137. (дата звернення 9 грудня 2024).
  30. Nykolyuk, O., Pyvovar, P., Chmil, A., Bogonos, M., Topolnyckyi, P., Cheban, I. and Fellmann, T.(2021) Agricultural markets in Ukraine: current situation and market outlook until 2030, EUR 30874 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg.. DOI: https://doi.org/10.2760/669345
  31. Soylu M., Silici S. (2018). Honey consumption preferences of university students. Journal of Human Sciences,15, 1, 386-399. DOI:https://doi.org/10.14687/jhs.v15i1.5255
  32. Statista. Artificial intelligence (AI) market size worldwide from 2020 to 2030. (2024). URL:https://www.statista.com/forecasts/1474143/global-ai-market-size
  33. Thrasyvoulou, A.; Tananaki, C.; Goras, G.; Karazafiris, E.; Dimou, M.; Liolios, V.(2018) Kanelis, D.; Gounari, S. Legislation of honey criteria and standards. J. Apic. Res. 57, 88–96. (дата звернення 10 грудня 2024).