Вплив умов екстракції на якісний склад рослинних олій

2021;
: сс. 233 - 238
1
Lviv Polytechnic National University
2
Національний університет “Львівська політехніка”
3
Національний університет “Львівська політехніка”
4
Lviv Polytechnic National University
5
Національний університет “Львівська політехніка”
6
Національний університет “Львівська політехніка”

Досліджено вплив умов одержання ріпакової та соєвої олій методом екстракції у системі «тверде тіло – рідина» на якісний склад одержаних рослинних масел. Визначено основні хімічні константи (кислотне число, йодне число, естерне число, число омилення) та оптичні властивості (рефрактометричний показник заломлення та UV-Vis-спектри) для ріпакової та соєвої олій, одержаних екстракцією, при використанні хлористого метилену як розчинника із вихідної рослинної сировини різного ступеня подрібнення (0,2; 0,5 i 1,0 мм) та суміші подрібнених зернових фракцій. Показано, що ступінь подрібнення вихідної сировини впливає на якісний склад одержаного продукту.

  1. Bockisch M.: Fats and Oils Handbook (Nahrungsfette und Öle). Elsevier Science 2015.
  2. Ogori F.: Food Sci. Nutr. 2020, 6, 60. https://doi.org/10.24966/FSN-1076/100060
  3. Kiple K., Ornelas K. (Eds.): The Cambridge World History of Food. Cambridge University Press, Cambridge 2000. https://doi.org/10.1079/BJN2001354
  4. Tavares de Andrade E., Teixeira L., Moreira da Silva I. et al.: Facilities for Obtaining Soybean Oil in Small Plants [in:] El-Shemy H. (Ed.): Soybean - Bio-Active Compounds. IntechOpen 2013, 48-52. https://doi.org/10.5772/52477
  5. Waboi Mwaurah P., Kumar S., Kumar N. et al.: Comprehensive reviews in food science and food safety, 2019, 1-18.
  6. Harish N., Kumar K., Kumar S. et al.: International Journal of Agricultural Science and Research (IJASR), 2017, 567.
  7. Semenyshyn Ye., Atamanyuk A., Rymar T. et al.: Chem. Chem. Technol., 2020, 14, 121. https://doi.org/10.23939/chcht14.01.121
  8. Ivashchuk O., Atamanyuk V., Semenyshyn Ye. et al.: Conference Chemical and Process Engineering for Environment and Health. Publ. House of Lukasiewicz, Warsaw 2020, 49-56.
  9. Powell M., Singh V.: J. Am. Oil Chem. Soc., 2003, 80, 1063. https://doi.org/10.1007/s11746-003-0821-y
  10. Hlukhaniuk A., Chyzhovych R., Kuzminchuk T. et al.: 6 Mizhnarodnyi Konhres "Stalyi Rozvytok: Zakhyst Navkolyshnoho Seredovyshcha. Enerhooshchadnist. Zbalansovane Pryrodokorystuvannia", Ukraine, Lviv 2020, 109.
  11. Semenyshyn Ye., Trotskiy V., Bodnar P. et al.: Zhurnal Prikladnoi Khimii, 1993, 66, 2311.
  12. Hlukhaniuk A., Kuzminchuk T., Chyzhovych R. et al.: Chemistry, Technology and Application of Substances, 2020, 3, 161. https://doi.org/10.23939/ctas2020.01.161
  13. Hlukhaniuk A., Chyzhovych R., Kuzminchuk T., Kovalchuk A.: Zbirnyk tez dopovidei XXI Naukovoi molodizhnoi konferentsii "Problemy ta dosiahnennia suchasnoi khimii". Ukraine, Odesa 2020, 24.
  14. Kucherenko L., Mazur I. et al.: Zagalni Metody Analizy Iakosti Likarskykh Preparativ. Zaporizhia 2017.
  15. Pocklinton W.: Pure Appl. Chem., 1990, 62, 2339. https://doi.org/10.1351/pac199062122339
  16. Scherbakov V.:Tehnologiya Polucheniya Rastitelnykh Masel. Kolos, Moskva 1992.
  17. Ioffe B.: Refraktometricheskie Metody Khimii. Khimia, Leningrad 1974.
  18. Franca A., Nollet L.: Spectroscopic Methods in Food Analysis. CRC Press 2018.
  19. O'Brien R., Farr W. Wan P. (Eds.): Introduction to Fats and Oils Technology, 2nd edn. AOCS Press 2000.
  20. Rowe R., Shesky P., Owen S.: Handbook of Pharmaceutical Excipients. Pharmaceutical Press- American Pharmacists Association, London Washington 2006.
  21. Zhang W., Li N., Feng Y. et al.: Food Chem., 2015, 185, 326. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.04.005
  22. Dello Monaco D., Distante C., Presicce D. et al.: Sensors and Microsystems. Proceed. 9th Italian Conference, Italy, Ferrara 2004, 128. https://doi.org /10.1142/9789812701770_0022
  23. Domenici V., Ancora D., Cifelli M. et al.: Food Chem., 2014, 62, 9317. https://doi.org/10.1021/jf503818k