Дезінфекція сироватки та зміна її властивостей під дією ультразвукового випромінення

Authors: 

Orest Kondratovych, Iryna Koval, Volodymyr Kyslenko, Liliya Shevchuk, Lesia Predzumirska and Natalia Maksymiv

Досліджено вплив ультразвукової кавітації на життєдіяльність мікроорганізмів, що містяться в молочній сироватці. Визначено вплив різних газів на проходження процесу дезінфекції та окиснення органічних речовин, що містяться у молочній сироватці. Показано, що в хімічній структурі сироватки після ультразвукової обробки відбувається деструкція білків. Досліджено деструкцію макромолекул білка і виявлено розгалужені аміно і карбоксильні групи в пептидах сироватки.

[1] Kerelin Ja. and Repin B.: Biohimicheskaya Ochistka Stochnyh Vod Predpriyatiy Pishchovoy Promyshlennosti. Pishchevaya promyshlennost, Moskwa 1974.
[2] Stanic D., Stojadinovic M., Sancho A. and Ćirkovic-Velickovic T.: Conference COST 928. Naples 2010, O4.5.
[3] uslick K. and Kirk-Othmer S.: Encyclopedia of Chemical Technology; 4th edn., V. 26. J. Wiley & Sons, New York 1998.
[4] Kalumuck K., Chahine G., Hsiao C-T. and Choi J-K.: Fifth International Symposium on Cavitation (CAV2003). Japan, Osaka 2003, 1.
[5] Ashokkumar M., Lee J., Kentish S. and Grieser F.: Ultrasonics Sonochemistry, 2007, 14, 470.
[6] Gera N. and Doores S.: J. Food Sci. Vol., 2011, 76, M111.
[7] Zhang H., Claver I., Zhu K.-X. and Zhou H.: Molecules, 2011, 16, 4231.
[8] Sukmanov V. and Dekan O.: Obladnannya ta Techn. Harchovyh Vyrobnyctv, 2010, 23, 62.
[9] Jambraka A., Mason T., Lelas V. et al.: J. Food Eng., 2008, 86, 281.
[10] Eshvort M.: Titrametricheskye Metody Analiza Organicheskykh Soedineniy. Khimia, Moskwa 1972.
[11] Elpiner I.:Ultrazvuk, Phyziko-Khimicheskoye і Biologichiskoye Dejstviye. Fizmatgiz. Moskwa 1963.
[12] Bounous G., Batist G. and Gold P.: Clinical and Investigated Medicine, 1989, 12, 154.
[13] Skurikhin I.: Khimicheskyi Sostav Pishevykh Poduktov. Spravochnik. Agropromizdat, Moskwa 1987.
[14] Severin E.: Biokhimiya. Uchebnik dlya VUZov. GEOTAR-MED, Moskwa 2004.