Сутність та детермінанти глобальної продовольчої безпеки

2024;
: cc. 237 - 245
1
Національний університет “Львівська політехніка”
2
Національний університет «Львівська політехніка»,кафедра менеджменту і міжнародного підприємництва

Досліджено еволюцію формування поняття «глобальна продовольча безпека», ідентифікує та аналізує основні детермінанти, що впливають на рівень продовольчої безпеки у світі. Акцентовано, що глобальна продовольча безпека є складним і багатогранним поняттям, яке охоплює не лише достатність їжі, але й її доступність, якість, безпеку та сталість виробництва. Визначено ключові виклики та проблеми, з якими стикається світова спільнота у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки, зокрема проблему глобального голоду. Запропоновано ефективні напрями та механізми подолання зазначеної проблеми в контексті реалізації Цілей сталого розвитку ООН. Автори наголошують на необхідності інвестицій у сільське господарство, зменшення втрат їжі, підвищення продуктивності аграрного бізнесу, розширення доступу до забезпечення продовольством потребуючі регіони, покращення транспортно-логістичної інфраструктури, а також подоланні бідності, забезпеченні рівності та економічної стабільності.

  1. World Food Programme (WFP). Офіційний сайт. URL: https://www.wfp.org/ending-hunger
  2. Власов В. І. Глобальна продовольча проблема. К., 2001. 506 с.
  3. Продовольча та екологічна безпека України в умовах воєнного стану: колективна монографія / за науковою редакцією академіка НААН О.І. Дребот. Київ: Видавництво НУБІП України, 2022. 266 с.
  4. Марина, А. С., Янковська, Я. Р. Дослідження стану глобальної продовольчої безпеки. Еко- номічний простір. 2023. №184. С. 26–30.
  5. Food and Agriculture Organization (FAO). Офіційний сайт. URL: https://www.fao.org/home/en/
  6. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) (2002). The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome
  7. United Nations. 1975. Report of the World Food Conference, Rome 5-16 November 1974. New York
  8. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) (1983). World Food Security: a Reappraisal of the Concepts and Approaches. Director General’s Report. Rome
  9. World Bank. 1986. Poverty and Hunger: Issues and Options for Food Security in Developing Coun- tries. Washington DC.
  10. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) (1996). Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action. World Food Summit 13-17 November 1996. Rome.
  11. Про продовольчу безпеку України. Проект Закону України. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI01A?an=22]
  12. Погорєлова, О. В. Визначальні детермінанти сучасних тенденцій формування продовольчого потенціалу. Агросвіт. 2022. №7–8. С. 36–46.
  13. Food security: sufficient safe and healthy food for everyone. URL:https://www.wur.nl/en/show/food- security-11.htm
  14. Myskiv G., Ilchuk O. Agrologistic of Ukraine: current state and impact on agribusiness. The proceed- ings of 27th International Scientific Conference. Transport Means 2023 contain selected papers of 9 topic. Kaunas, Lithuania. October 04-06, 2023. С. 315-320.