Захист прав та законних інтересів дітей під час війни в Україні

Цитування за ДСТУ: Коваль І. (2023). Захист прав та законних інтересів дітей під час війни в Україні.  Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: «Юридичні науки». Т. 10. № 2(38). С. 66-71.

Citation APA: Koval I. (2023). Protection of the rights and legal interests of children during the war in Ukraine.  Bulletin of Lviv Polytechnic National University. Series: Legal Sciences. Vol. 10, No. 2(38), pp. 66-71. https://doi.org/10.23939/law2023.38.0662

Автори:
1
Національний університет “Львівська політехніка”, Навчально-науковий інститут права та психології

З’ясовано, що в Україні питанням захисту прав та інтересів дітей надавалася значна увага ще до війни. Починаючи від формування ювенальної превенції до освітніх реформ – усі заходи спрямовувалися на формування цілісної особистості майбутнього покоління.

Важливо, щоб під час перебування у складних життєвих обставинах діти відчували всебічний захист і те, що вони не покинуті сам на сам в жорстоких реаліях життя. На територіях, де не ведуться активні бойові дії, необхідно забезпечити освітньо-виховний процес, за можливості, діяльність гуртків, центрів соціальної підтримки неповнолітніх. Позитивним моментом буде спільна соціальна робота дітей з батьками (волонтерство, соціально-культурні заходи, правовий всеобуч для повноцінного інформування батьків і дітей про соціальні гарантії і права під час воєнного стану.

Наголошено, що за умов, коли під час воєнного стану законно обмежуються певні права громадян, актуалізується проблема забезпечення прав та інтересів дітей. Це завдання ускладнюється через велику кількість внутрішньо переміщених осіб, збільшення кількості дітей, що втратили батьків і рідних та через інші чинники, що є результатом війни. Питання максимальної безпеки дітей у всіх аспектах (фізичний, психологічний, соціально-побутовий) важливе для збереження здорового майбутнього покоління, перед яким стоятиме завдання розвитку України.

Зазначено, що органи законодавчої влади повинні активно реагувати на виклики сучасності, приймаючи нормативно-правові акти, або вносячи зміни і доповнення у вже існуючі, на користь забезпечення прав, свобод та законних інтересів дітей, що постраждали від війни, опираючись на міжнародно-правовий досвід країн, що на жаль, стикалися з розв’язанням таких проблем.

Акцентовано увагу на проблемі безпеки дітей, що виїхали з України через війну. Цю проблему допомагають вирішити представники міжнародно-правової спільноти. Одним із основних компонентів державної політики України у сфері захисту прав дітей є удосконалення нормативно-правової бази, у тому числі імплементація норм європейського та міжнародного права.

1. Bezoplatna pravova dpomoha. (2022). Prava dytyny. [Child rights].https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8.

2. Verkhovna Rada Ukrainy. Zakonodavstvo Ukrainy. (2001).Zakon Ukrainy «Pro okhoronu dytynstva». [Law of Ukraine«About the protection of childhood»].https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text.

3. Verkhovna Rada Ukrainy. Zakonodavstvo Ukrainy. (1991).Konventsiia pro prava dytyny. [Convention on the Rights of the Child]. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021#Text.

4. Ministerstvo yustytsii Ukrainy. (2019). Zakhyst prav ta interesiv ditei – tse yevrointehratsiia. [Protecting the rights and interests of children is European integration.]. https://minjust.gov.ua/m/zahist-prav-ta-interesiv-ditey-tse-evrointegratsiy.