Стратегії досягнення конкурентних переваг закладів на ринку послуг громадського харчування України

2025;
: cc. 176 - 187
1
Національний університет «Львівська політехніка»
2
Національний університет «Львівська політехніка»

Дослідженням встановлено, що на ринок послуг громадського харчування суттєво вплинули ковідні обмеження та війна. В останньому випадку мова йде про зменшення кількості потенційних клієнтів та їх впевненості у майбутньому, зростання вартості енергоносіїв та продуктів харчування тощо. Це змушує існуючі заклади громадського харчування шукати нові напрями посилення конкурентних переваг на ринку, ще раз чітко визначивши свій цільовий ринок та обравши певну стратегію. У роботі запропоновано комплексний підхід до реалізації стратегії диференціації закладами громадського харчування України, розроблено напрями досягнення їх конкурентних переваг, які згруповано за такими напрямами як діджиталізація процесу надання послуг та вдосконалення комплексу маркетингу таких закладів на ринку.

  1. Власенко В. В., Порфіренко В. І., Гребельник М. М. Суть та види конкурентних переваг підприємства.Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 49. С. 97−103. DOI: https://doi.org/10.32843/ infrastruct49-19.
  2. Сарай Н., Григорук А., Литвин Л. Формування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ри- нку. Трансформаційна економіка. 2024. №1 (06). С. 58−62. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2024-6-11.
  3. Корнієнко Т. О. Маркетингові стратегії у формуванні конкурентних переваг підприємств в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 49. URL : https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/ view/ 2364 (дата звернення: 17.02.2025). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-65.
  4. Черкес Р. Б., Косар Н. С., Бей Х. Р. Дослідження ринку послуг швидкого громадського харчування України. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 60. URL : https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/ view/3597/3528 (дата звернення: 18.02.2025). DOI: https://doi.org/10.32782/ 2524-0072/2024-60-47.
  5. Малюга Л. М., Загороднюк О. В. Конкурентоспроможність підприємств ресторанного бізнесу. Східна Єв- ропа: економіка, бізнес та управління. 2020. Вип. 2 (25). С. 241−245. DOI: https://doi.org/10.32782/eastern- europe.25−35.
  6. Михайлюк О. Л. Перспективи впровадження найкращих практик для розвитку підприємств швидкого хар- чування Одеського регіону. Вісник соціально-економічних досліджень. 2023. № 1−2 (84−85). С. 172–186. URL : http://vsed.oneu.edu.ua/collections/2023/84-85/pdf/172-186.pdf (дата звернення: 18.02.2025).
  7. Краснокутська Ю., Андренко І., Муращенко Є. Особливості функціонування підприємств громадського харчування в умовах пандемії. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 45. URL : https://economyandsociety. in.ua/index.php/journal/article/view/1925 (дата звернення: 20.02.2025).   DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2022-45-14.
  8. Ресторанний ринок у 2023 році – зміни та підсумки. URL : https://horeca-ukraine.com/restorannij-rinok-u- 2023-roci-zmini-ta-pidsumki (дата звернення: 17.02.2025).
  9. М'ясищев О. Плюс 100 “точок” шаурми та нічні круасани. Українські ресторани змінилися за рік: п'ять фактів. URL : https://biz.liga.net/ua/ekonomika/prodovolstvie/article/plyus-100-tochek... kruassany-kak-restorany-izmenilis-v-voynu-pyat-faktov (дата звернення: 20.02.2025).
  10. Зростання доходів закладів харчування на 120 % за 2023 рік. URL : https://horeca-ukraine.com/zrostannja- dohodiv-zakladiv-harchuvannja-na-120-za-2023-rik (дата звернення: 18.02.2025).
  11. Антонюк Т., Маранчак М. Як змінилася виручка, середній чек та відвідуваність закладів харчування в Україні за 2023 рік. Три висновки і дев’ять інфорграфік із дослідження Poster. URL : https://forbes.ua/company/yak- zminilasya-viruchka-seredniy-chek-i-vidviduvanist-zakladiv-kharchuvannya-u-2023-rotsi-tri-visnovki-i-devyat-info- grafik-z-doslidzhennya-poster-17012024-18559 (дата звернення: 22.02.2025).
  12. Ракша М. Як змінилася виручка, середній чек та відвідуваність закладів. Підсумки 2023 від Poster.  URL : https://joinposter.com/ua/blog/management/pidsumky-2023-roku-vid-poster (дата звернення: 20.02.2025).
  13. Ринок кафе та ресторанів в Україні: зафіксовано зростання середнього чека на 18 %.  URL : https://pro- consulting.ua/ua/pressroom/rinok-kafe-ta-restoraniv-v-ukrayini-zafiksovano-zrostannya-serednogo-cheka-na-18 (дата звернення: 21.02.2025).
  14. Ракша Л. Як змінився ресторанний ринок України. Підсумки 2024 року від Poster. URL : https://joinposter. com/ua/blog/management/pidsumky-2024-roku-vid-poster (дата звернення: 20.02.2025).
  15. Герасименко Я. У Львові через мобілізацію та виїзд переселенців закриваються ресторани − Forbes. URL : https://hromadske.ua/ekonomika/235364-u-lvovi-cherez-mobilizatsiiu-ta-vy... restorany-forbes (дата звернення: 20.02.2025).Писаренко В. В., Багорка М. О. Стратегічний маркетинг: навч. посібник. Дніпро: Видавець, 2019.
  16. Коротун О. П., Збирит С. Є., Мартинюк А. Ю. Омніканальний маркетинг: створення цілісної взаємодії між брендом та споживачем. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 63. URL : https://economyandsociety.in.ua/ index.php/ journal/article/view/4089/4018 (дата звернення: 28.01.2025). DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2024-63-20.
  17. Силівейстр В. ТОП-13 трендів у ресторанному бізнесі у 2024 році. URL : https://joinposter.com/ua/post/ restoranni-trendy (дата звернення: 21.02.2025).
  18. Офіційний сайт ТОВ “ТОМАТІНА”. URL : https://www.tomatina.ua (дата звернення: 25.02.2025).
  19. Офіційний сайт ресторану “Дуже висока кухня”. URL : https://vysoka.choiceqr.com (дата звернення: 25.02.2025).
  20. Як  змінився  ресторанний  ринок  України  на  третьому  році  війни:  підсумки  2024  року.  URL  : https://visitukraine.today/uk/blog/5500/how-the-restaurant-market-of-ukr... the-war-results-of-2024?srsltid=AfmBOooNvViDrW0s-AKB_mKIgGxP_8q7C8tkBjTzrYBQT0_YuZV- ENii#restorannii-rinok-ukrayini-prognozi-na-2025-rik (дата звернення: 22.02.2025).
  21. Флейчук М. Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження. URL : https://business.rayon.in.ua/news/547964-yak-ukrainskiy-restoranniy-bizn... doslidzhennya (дата звернення: 21.02.2025).